24 Νοε 2012

Εμφάνιση ακάρεων σε φυτά γκότζι μπέρρυ στον Έβρο.


Εντοπίστηκαν μακροσκοπικά προσβολές από το ακάρι Aceria Kuko σε φυτά Goji berries, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.


Μετά από ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το
Μ.Φ.Ι για εντοπισμό προσβολής από το ακάρι Aceria Kuko σε δείγματα φυτών Lysium Barbarum (Goji berries), το αρμόδιο τμήμα της Π.Ε. Έβρου μετέβει στην περιοχή Δικέλλων Αλεξανδρούπολης, συνέλεξε δείγματα των προσβεβλημένων φυτών και επιβεβαίωσε, κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων των δειγμάτων στο Μ.Φ.Ι, ότι όντως ταυτοποιήθηκε η προσβολή.

Η υπηρεσία προέβη στην καταστροφή των μολυσμένων φυτών.

Επισημαίνεται ότι ο επιβλαβής οργανισμός προσβάλλει, πέραν των φυτών Goji berries, την πιπεριά και το αυτοφυές ζιζάνιο Solanum nigrum.

Έχει παρατηρηθεί, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, ότι οι παραγωγοί ή οι καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, αναζητούν λύσεις για να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Έχουν την δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να βρουν νέες καλλιέργειες και να παραγγείλουν τους σπόρους ή και τα φυτά προς φύτευση. Στις ιστοσελίδες όμως που προωθούνται αυτές οι καλλιέργειες, δεν αναφέρεται η ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία όπως και ο κίνδυνος διαδόσεως εχθρών και ασθενειών που δεν απαντώνται στην χώρα μας ή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εφιστούμε την π ρ ο σ ο χ ή πριν ασχοληθεί κάποιος με οποιαδήποτε νέα καλλιέργεια είτε παραγωγός είτε έμπορος, διακινητής, φυτωριούχος και οπωσδήποτε πριν παραγγείλει ή αγοράσει φυτά προς φύτευση ή σπόρους προς σπορά, να προσέρχεται στο τμήμα Ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου (τηλ. 2551357165-67) για ενημέρωση επί της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας και τις υποχρεώσεις που τυχόν υπάρχουν, προς αποφυγή προβλημάτων με πιθανή επιβολή προστίμου και με καταστροφή των φυτειών», υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Πηγή: peevrou.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου