12 Νοε 2012

Αντίο στο… κράτος, λένε τώρα οι αγρότες.


Τα μάτια τους στην αγορά και την πλάτη στο... κράτος γυρνούν οι νέοι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου. Σημαντικές εξελίξεις όπως η εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας, η κατάρρευση των παραδοσιακών συνεταιρισμών και η χρεοκοπία του δημόσιου τομέα, έχουν οδηγήσει στη «διάρρηξη» του ομφάλιου λώρου, που συνέδεε για χρόνια τους παραγωγούς με το δημόσιο. Οι επαγγελματίες κατευθύνονται στην αναζήτηση λύσεων, που βασίζονται στην παραγωγική διαδικασία και στην πραγματική ζήτηση από τους
καταναλωτές.

Οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου κατευθύνονται στην αναζήτηση λύσεων, που βασίζονται στην παραγωγική διαδικασία και στην πραγματική ζήτηση από τους καταναλωτές.
Φάση «απογαλακτισμού», δηλαδή απομάκρυνσης από τον εναγκαλισμό του κράτους διέρχεται αυτό τον καιρό ο αγροτικός τομέας, καθώς μέρα με τη μέρα και με αφορμή τις συνθήκες κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ενισχύεται ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σταθερό προσανατολισμό στην οικονομία της αγοράς και αποδυναμώνεται το μοντέλο της «επιδοματικής» γεωργίας που είχε ως μοναδικό γνώμονα τα κοινοτικά χρήματα.

Παρ’ ότι η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει απόλυτα, καθημερινά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι σημαντικές εξελίξεις όπως η εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας, η κατάρρευση των παραδοσιακών συνεταιρισμών και η χρεοκοπία του δημόσιου τομέα, έχουν οδηγήσει στη «διάρρηξη» του ομφάλιου λώρου που συνέδεε για χρόνια τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής με το κράτος και στρέφει τους νέους στην αναζήτηση  λύσεων που βασίζονται στην παραγωγική διαδικασία και επικεντρώνονται στην πραγματική ζήτηση της αγοράς για αγροτικά προϊόντα.

«Έχουμε υποχρεωθεί να κάνουμε πράγματα που δεν κάναμε στο παρελθόν, π.χ. έχει αυξηθεί η καλλιέργεια κηπευτικών στην ύπαιθρο (πατάτα, ντομάτα, αγγούρι) και όχι μόνο η ελαιοκαλλιέργεια και τα εσπεριδοειδή», τονίζει με δηλώσεις του στα ΝΕΑ, ο αγρότης Ευτύχης Τρικουνάκης από την περιοχή των Χανίων στην Κρήτη. Και συνεχίζει: «Εκμεταλλευόμαστε τα χωράφια που έμεναν ακαλλιέργητα. Επίσης οι αγρότες αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον ψεκασμό, το κλάδεμα, ενώ παλιότερα έβαζαν επαγγελματίες. Ο αγρότης τώρα ενδιαφέρεται να πουλήσει περισσότερο το προϊόν του, να δει τι χρειάζεται ο κόσμος και τι ζητάει. Τώρα αναζητούμε άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών, να φυτέψουμε λεμονιές ή μανταρινιές. Με την αύξηση της τιμής των καυσίμων κόβουμε τα κλαδιά για καύσιμη ύλη. Παρά την προσπάθεια που κάνουμε να ανεβάσουμε το εισόδημά μας... μια φορολογία ακολουθεί την άλλη».

Τα παραπάνω συνιστούν ένα σαφές δείγμα των αλλαγών που επιχειρούνται αυτό τον καιρό στην ελληνική ύπαιθρο. Όσο περνάει ο καιρός ενισχύεται η άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι η «διακριτική» απουσία και συστηματική αδράνεια της επίσημης Πολιτείας από τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο, μπορεί να βρίσκει άλλοθι στην διάλυση της δημόσιας διοίκησης, ωστόσο μόνο τυχαία και συγκυριακή δεν είναι. «Αφήστε τους να τα βρουν μόνοι τους» μοιάζει να είναι η «γραμμή» που φθάνει αυτό τον καιρό στο «στρατηγείο» της πλατείας Βάθη, κατεύθυνση που ακολουθεί πιστά, όπως φαίνεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης.

Πανάγος Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

1 σχόλιο:

  1. Καιρός ήταν να το πάρουμε χαμπάρι μόνοι μας θα τα καταφέρουμε μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή