28 Ιουλ 2012

Επικίνδυνες ουσίες σε φρέσκα προϊόντα εντόπισε η Κομισιόν.


Προσωρινή απαγόρευση πώλησης φρέσκων προϊόντων που έχουν υψηλά επίπεδα ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και απολύμανση, ζήτησε η ρυθμιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροφική αλυσίδα, λόγω της ύπαρξης υπολειμμάτων χλωριούχων κατάλοιπων, σε φρέσκα προϊόντα και σε κάποια γαλακτοκομικά σε διάφορες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Προσωρινή απαγόρευση πωλήσεων φρέσκων προϊόντων που περιέχουν επίπεδα βενζαλκώνιου χλωριούχου πάνω από 0.5 mg/kg.
Πωλητές τροφίμων καθώς  και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου -ένα γερμανικό όργανο ασφάλειας-  ενημέρωσαν τις ευρωπαϊκές αρχές ότι εντοπίστηκαν υψηλά υπολείμματα 2 ουσιών χλωριούχου σε κάποια φρέσκα προϊόντα καθώς και σε ορισμένα γαλακτοκομικά.
Την Τετάρτη 25 Ιουλίου, η Μόνιμη Επιτροπή της Κομισιόν για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία
των Ζώων, ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση πωλήσεων φρέσκων προϊόντων που περιέχουν επίπεδα βενζαλκώνιου χλωριούχου (BAC) σε ποσότητα πάνω από 0.5 mg/kg. Τόνισε επίσης ότι όποια τρόφιμα βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να απομακρυνθούν από την αγορά.
Στις 13 Ιουλίου το ρυθμιστικό όργανο προέβη στην ίδια απόφαση για μια παρόμοια ουσία, το διμεθυλο-χλωριούχο αμμώνιο (DDAC). Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να ερευνήσουν τις πιθανές πηγές μόλυνσης των BAC και DDACσε συμβατικά και οργανικά προϊόντα.
Επιχειρήσεις σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία και Ολλανδία ανέφεραν πρόσφατα στην επιτροπή επίπεδα DDAC που ξεπερνούσαν το όριο του 0.01 mg/kg- και σε μερικές περιπτώσεις έφθαναν μέχρι και 4.3 mg/kg.
Ο Frederic Rosseneu, επικεφαλής στο τμήμα ποιότητας  τροφίμων και βιωσιμότητας στην Freshfel Europe, που εκπροσωπεί τους εμπόρους και προμηθευτές λαχανικών, τόνισε ότι οι ίδιες οι έρευνες του τομέα των τροφίμων «συνέβαλαν σε μια γρήγορη απάντηση από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη».
«Οι κατευθυντήριες γραμμές που υιοθετήθηκαν παρέχουν στη βιομηχανία αρκετό χρόνο να εξετάσουν περαιτέρω τους ακριβείς λόγους της μόλυνσης και να διακόψει τις μη απαραίτητες χρήσεις στην αλυσίδα παροχής», είπε σε δήλωσή του.
Η Freshfel ισχυρίζεται ότι υπήρξε «σημαντική στρέβλωση στο εμπόριο», μετά την ανακάλυψη DDAC και BAC σε φρέσκα προϊόντα.
Οι ουσίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε απολυμαντικά και αντιβακτηριδιακά σαπούνια. Οι γερμανικές αρχές τόνισαν πρόσφατα ότι η μόλυνση θα μπορούσε να συνδεθεί με τη χρήση χλωριούχων στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την μόνιμη επιτροπή της Κομισιόν.
Υψηλά επίπεδα τέτοιων ουσιών συνδέονται με προβλήματα στα μάτια, το δέρμα, αναπνευστικά προβλήματα καθώς και αλλεργίες.

Πηγή: EurActiv.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου