6 Νοε 2012

Λαχανοσαλάτα για ρεκόρ… Γκίνες.


Το χωριό της Αγίας Βαρβάρας παράγει τα περισσότερα λάχανα στην Κρήτη και βρίσκεται στο κέντρο της Μεγαλονήσου (στο νομό Ηρακλείου) και σε ένα από τα υψηλότερα, κατοικήσιμα σημεία της Κρήτης.


Η πρωτοβουλία ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο Αγίας
Βαρβάρας. Για τη σαλάτα μήκους 2500 μέτρων (τόσο είναι και το μήκος του χωριού) θα χρειαστούν σύμφωνα με τον πολιτιστικό σύλλογο τουλάχιστον τρεις τόνοι ντόπια λάχανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη τα λάχανα της Αγίας Βαρβάρας όπως και άλλα είδη (μαρούλια, καρότα, μπρόκολα και πράσα) είναι εξαιρετικά νόστιμα, προφανώς λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών στην περιοχή. Νοικοκυρές αλλά και ιδιοκτήτες ταβερνών προμηθεύονται από την Αγία Βαρβάρα τα λάχανα τους στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν όσο το δυνατό πιο γευστικά φαγητό

Η ιδέα για τη μεγαλύτερη σαλάτα στον κόσμο άρχισε να συζητιέται, σύμφωνα με τον πολιτιστικό σύλλογο πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν αναζητούσαν κάποιο τρόπο ώστε να αναδείξουν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού:.

Της γεωγραφικής θέσης του (Κέντρο της Κρήτης), του μήκους του χωριού, που όπως αναφέρεται είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό του και τρίτο χαρακτηριστικό, φυσικά τα ντόπια  προϊόντα με κύριο, το ντόπιο Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο.

«Η ιδέα της επίτευξης του Ρεκόρ θα πετύχει σίγουρα το στόχο ανάδειξης των παραπάνω χαρακτηριστικών, αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει πολύ και στο βασικό στόχο που έχει θέσει ο Σύλλογος μας, αυτόν της ενδυνάμωσης της ομαδικότητας ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού μας, μιας και θα χρειαστεί η βοήθεια όλων σε κάθε τομέα» επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Ρογδάκης.

Το πρόγραμμα της 11ης Νοεμβρίου

Από τις 8 το πρωί εκείνης της ημέρες θα πραγματοποιείται έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικά και μη) που παράγουν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου. Από τις 12 το μεσημέρι και συγχρόνως με την έκθεση των προϊόντων, θα υπάρχει ένας τραπέζι στημένο στην αυλή της εκκλησίας όπου θα παρουσιάζονται φαγητά με βασικό συστατικό το λάχανο.

Οι δημιουργοί κάθε εδέσματος θα ενημερώνουν τους παρευρισκομένους για την προέλευση και τους τρόπους παρασκευής του. Την ίδια ώρα, άλλοι θα μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί η σαλάτα κατά μήκος του δρόμου ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά ανά γειτονιές θα τρίβουν τα λάχανα για τη δημιουργία της σαλάτας.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σε εικοσιένα σημεία κατά μήκος του χωριού θα υπάρχουν τραπέζια στα οποία οι ντόπιοι θα κερνάνε τους επισκέπτες διάφορα εδέσματα που θα έχουν προετοιμάσει. Αναμένεται γύρω στη 1 το μεσημέρι, η σαλάτα να είμαι έτοιμη και τοποθετημένη πάνω στους κατάλληλα σχεδιασμένους πάγκους ώστε να περάσει το επιλεγμένο συνεργείο και να την καταγράψει.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί (φωτογραφίες & βίντεο) αργότερα θα αποσταλεί στους υπεύθυνους των Ρεκόρ Γκίνες στο Λονδίνο για να εκτιμήσουν αν η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη. Αμέσως μετά την καταγραφή, θα δοθεί το σύνθημα για την άμεση κατανάλωση της σαλάτας από τους παρευρισκομένους πάντα με τη συνοδεία των κερασμάτων που θα υπάρχουν ανά γειτονιά. Θα ακολουθήσει κρητικό παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της εκκλησίας με το λυράρη Μιχάλη Καρακωνσταντάκη.

Το πρόγραμμα της Ημέρας:
08:00 – 15:30   Εορταστική ατμόσφαιρα στο χωριό με μουσική από τα μεγάφωνα και ανακοινώσεις που θα καθοδηγούν ντόπιους και επισκέπτες προς κάθε κατεύθυνση.
08:00 –  18:00   Έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικών και μη)
12:00 –  16:00  Παρουσίαση εδεσμάτων με θέμα το λάχανο  από τους ίδιους τους δημιουργούς τους
13:00   Καταγραφή της σαλάτας με ηλεκτρονικά μέσα
14:00   Προσφορά της σαλάτας σε ντόπιους και επισκέπτες
15:00   Περισυλλογή εξοπλισμού από το δρόμο, αποκατάσταση συγκοινωνίας
15:30   Έναρξη ζωντανού κρητικού παραδοσιακού γλεντιού στην αυλή της εκκλησίας


Της Πέλλας Λασηθιωτάκη


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου