8 Οκτ 2012

Συμφωνία κροκοπαραγωγών με Αμερικανική Εταιρεία.


ΣΥΜΦΩΝΙΑ συνεργασίας με τη μεγαλύτερη εταιρία μπαχαρικών του κόσμου Mc Cormick, με έδρα στις ΗΠΑ, συνήψε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νικόλαος Πατσιούρας τόνισε πως «η εταιρία ενδιαφέρθηκε εδώ και περίπου τρεις μήνες για τον κρόκο Κοζάνης, καθώς ξεχωρίζει ποιοτικά από τον αντίστοιχο του Ιράν και της Ισπανίας.



Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να παραδώσουμε 600 κιλά σε καλή τιμή για το
Συνεταιρισμό. Ανάλογη της παραγόμενης ποσότητας (υπολογίζουν 1 με 1,5 τόνο) είναι και η συμφωνία για τον επόμενο χρόνο». Η συμφωνία προβλέπει αύξηση της παραγωγής για του χρόνου, όπου ο Συνεταιρισμός ελπίζει και επιδιώκει την αύξηση του παραγόμενου κρόκου, ενώ επιμένει να υπάρξει μια νέα συμφωνία στο άμεσο μέλλον (με προοπτική το 2013) ώστε να κυκλοφορήσει μια νέα συσκευασία «Κρόκος Κοζάνης - Mc Cormick» στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το φυτό του κρόκου που παράγεται και καλλιεργείται στην Κοζάνη είναι το καλύτερο παγκοσμίως, ξεπερνώντας την ποιότητα του ισπανικού και του ιρανικού. Η τιμή του κρόκου ανά γραμμάριο μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 ευρώ, αποφέροντας έτσι ένα σημαντικό εισόδημα, ιδίως στους νέους καλλιεργητές της περιοχής.


Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου