5 Σεπ 2013

Copa-Cogeca: Ραχοκοκαλιά των αγροτικών οικονομιών οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Στη σημασία της οικογενειακής γεωργίας αναφέρθηκαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με αφορμή την έναρξη σχετικής δημόσιας διαβούλευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής, τονίζοντας ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αγροτικών οικονομιών.
Συγκεκριμένα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ.
Pekka Pesonen, δήλωσε: «Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις
έχουν υπηρετήσει την κοινωνία για χιλιάδες χρόνια, αποτελώντας το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, καθώς και για την προμήθεια τροφίμων ποιότητας σε πάνω από 500 εκατομμύρια καταναλωτές.

Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να διασφαλιστεί ότι θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στο μέλλον. Αν χαθούν αυτά χάνουμε το σύνολο των αγροτικών κοινοτήτων.

Με τα εισοδήματα των γεωργών το ήμισυ του μέσου επιπέδου των εσόδων σε άλλους τομείς, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί στους αγρότες ένα ανταγωνιστικό μέλλον και ποιότητα της ζωής συγκρίσιμη με άλλους τομείς».

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Επίσης, υπόκεινται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και αναταράξεις της αγοράς. Ενόψει της ανακήρυξης του 2014 ως Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι για τη βελτίωση της κατάστασής τους σε επερχόμενες εκδηλώσεις. Οι Copa-Cogeca σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τον FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αγροτών (WFO) σε ένα γεγονός που θα τονίσει τη σημασία των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και θα συμμετάσχουν επίσης σε διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, καθώς και στην σχετική δημόσια διαβούλευση. Θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο σε στο το Κογκρέσο των Ευρωπαίων Γεωργών που θα πραγματοποιηθεί το 2014».

Η διαβούλευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε από τις 2 Αυγούστου μια on-line διαβούλευση σχετικά με το ρόλο της οικογενειακής γεωργίας, με σκοπό την επισήμανση των βασικών προκλήσεων και τις προτεραιότητες για το μέλλον, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου.

Στόχος της διαβούλευσης είναι να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα "Οικογενειακή γεωργία: διάλογος για μια περισσότερο βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία στην Ευρώπη και στον κόσμο" που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου 2013.

Η διάσκεψη αυτή θα εξετάσει το ρόλο της οικογενειακής γεωργίας, ορισμένες από τις κύριες προκλήσεις της καθώς και τις προτεραιότητες για το μέλλον. Θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ανακήρυξης από τα ΗΕ του 2014 ως Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας.

Το ιστορικό

Το 2014 ανακηρύχθηκε ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας κατά την 66η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το έτος αυτό έχει ως στόχο να αναβαθμίσει το προφίλ της οικογενειακής γεωργίας, προβάλλοντας παγκοσμίως τη συμβολή της στη μείωση της πείνας και της φτώχειας, στην επισιτιστική ασφάλεια, στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, αλλά παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Πώς θα συμμετάσχετε στη διαβούλευση

Για να λάβετε μέρος στη διαβούλευση, πρέπει να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, πατήστε το κουμπί "Submit". Οι απαντήσεις σας δεν θα αποσταλούν αν δεν πατήσετε αυτό το κουμπί.

Η ηλεκτρονική αυτή διαβούλευση είναι ανώνυμη. Κάθε συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο θα λάβει τυχαίο αριθμό επεξεργασίας για να αποφευχθεί η συλλογή τεχνικών πληροφοριών σχετικών με την ταυτότητα των συμμετεχόντων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων βεβαιώνει ότι οι παραπάνω πληροφορίες είναι σωστές και εγγυάται ότι τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν συγκεντρωτικά, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ατόμων εντός κάθε κατηγορίας απαντήσεων.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου