21 Φεβ 2013

Με αφανισμό κινδυνεύει η καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας.


«Με την ευκαιρία αυτή, και επειδή συμβαίνει και άλλες καλλιέργειες να κινδυνεύουν από έλλειψη αποτελεσματικών, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών, επισημαίνουμε ότι θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να συσταθεί με απόφαση του ΥΠΑΑΤ μία Επιτροπή, η οποία θα εισηγείται για τις εκάστοτε αιτούμενες άδειες», αναφέρει σε έγγραφό του προς το γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Μόσχο Κορασίδη, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ Γιάννης Τσιφόρος. Όπως προκύπτει από το έγγραφο η καλλιέργεια ρυζιού κινδυνεύει με
εγκατάλειψη.
Το έγγραφο

Όπως γνωρίζετε, κατά τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι ορυζοπαραγωγοί (Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γάλλοι), διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη αποτελεσματικών, εγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων για την αντιμετώπιση της κύπερης.

Ήδη, για το λόγο αυτό, κατά το προηγούμενο έτος (2012) χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κατ’ εξαίρεση άδειες για τη χρήση propanil, της μόνης προς το παρόν δραστικής ουσίας που φέρεται ικανή να καταπολεμήσει το ζιζάνιο αυτό.

Όπως προκύπτει από το συνημμένο έγγραφο των Αγροτικών Συνεταιρισμών Α’ και Β’ Χαλάστρας αλλά και από την επισυναπτόμενη επιστημονική τεκμηρίωση του Καθηγητή ζιζανιολογίας Α.Π.Θ. κ. Ηλία Ελευθεροχωρινού, είναι απολύτως αναγκαίο να χορηγηθεί άμεσα κατ’ εξαίρεση άδεια 120 ημερών για τη χρήση propanil στην ορυζοκαλλιέργεια.

Με την ευκαιρία αυτή, και επειδή συμβαίνει και άλλες καλλιέργειες να κινδυνεύουν από έλλειψη αποτελεσματικών, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών, επισημαίνουμε ότι θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να συσταθεί  με απόφαση του ΥΠΑΑΤ μία Επιτροπή, η οποία θα εισηγείται για τις εκάστοτε αιτούμενες άδειες. Προτείνουμε, στην Επιτροπή να συμμετέχουν, πέραν της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, ειδικοί από τον επιστημονικό χώρο (Πανεπιστήμιο ή και άλλα επιστημονικά Ιδρύματα), ο ΕΣΥΦ, η ΠΑΣΕΓΕΣ καθώς και δύο τουλάχιστον εκπρόσωποι των παραγωγών της συγκεκριμένης καλλιέργειας που θα ορίζονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Με τιμή

O Γενικός Διευθυντής

Ι. Τσιφόρος

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου