22 Ιουλ 2013

Λύσεις με το σταγονόμετρο για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι διαδικασίες για τη φετινή επιστροφή του ΦΠΑ (εισοδήματα 2012) στους αγρότες, με τους χειριστές του θέματος να μην αποκλείουν, τελικά, ακόμα και το ενδεχόμενο επιστροφής στο παλιό καθεστώς, ώστε να ολοκληρωθεί η απόδοση του φόρου στους δικαιούχους και να μη δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των αγροτών.

Στα νέα όρια θα περιλαμβάνεται μια αύξηση σε ποσοστό 10%
επί των αρχικών τιμών για τα προϊόντα στα οποία θεωρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα.Στα νέα όρια θα περιλαμβάνεται μια αύξηση σε ποσοστό 10% επί των αρχικών τιμών για τα προϊόντα στα οποία θεωρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα.
Όσο προχωράει η συγκέντρωση των στοιχείων από τις οικονομικές αρχές, τόσο και γίνεται σαφής η δραματική απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις αντικειμενικές τιμές που έχουν θεσπιστεί για την οριοθέτηση των επιστροφών φόρου και χρημάτων που αντιστοιχούν με βάση τα πραγματικά τιμολόγια που προσκομίζουν οι αγρότες. Η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο καθορισμός των ορίων που τέθηκαν έγινε με βάση παλιότερες και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ χαμηλότερες τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, απ’ αυτές με τις οποίες τα πούλησαν οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σταφίδα η οποία με βάση το αντικειμενικό σύστημα έχει μια τιμή 84 λεπτά το κιλό, όταν είναι γνωστό ότι οι παραγωγοί τον περασμένο χρόνο πούλησαν τη σοδειά τους με τιμή πάνω από τα 1,20 ευρώ το κιλό.

Αυτό και μόνο έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις αιτήσεις επιστροφής να βγαίνουν στο «κόκκινο» βάσει ορίων και να πρέπει να επανεξεταστούν μετά από υποβολή ένστασης του αιτούντος την επιστροφή.



Το σταγονόμετρο

Μιά ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης κάποιων περιπτώσεων έγινε την περασμένη εβδομάδα με τη διαδικασία «επικαιροποίησης» των δεικτών προσόδου από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ταυτόχρονα με μια γενική κατεύθυνση ανοχής έως 10% στις περιπτώσεις που παρατηρούνται υπερβάσεις στα αιτούμενα ποσά επιστροφής ΦΠΑ σε σχέση με τους αντικειμενικά όρια των αποδόσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν ειδικά μέριμνα για κάποιες επί μέρους περιπτώσεις. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από την περίπτωση της σταφίδας που ήδη «διορθώθηκε» από την προηγούμενη επικαιροποίηση των στοιχείων, αυτή τη φορά υπήρξε μέριμνα ώστε να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο νομού, περιπτώσεις αγροτών που απολαμβάνουν υψηλότερης από την τρέχουσα τιμή, είτε γιατί συσκευάζουν και διαθέτουν μόνοι τους το προϊόν (Πέλλα, Ημαθία κ.α.), είτε γιατί διαθέτουν πρώιμη πατάτα ή όψιμο κεράσι, είτε γιατί καλλιεργούν σιτηρά σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και σε αρδευόμενες εκτάσεις (κάμπος Θεσσαλονίκης).

Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν και οι φωνές «απελευθέρωσης» της όλης διαδικασίας, ιδίως από συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν εμπλακεί στη συγκέντρωση και υποβολή των στοιχείων για την επιστροφή του ΦΠΑ.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου