11 Ιουλ 2013

Προγράμματα στήριξης νέων αγροτών ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ.

Συνάντηση με το νέο προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), είχε την Τετάρτη 10 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Κορασίδη, προκειμένου να τους συγχαρεί για την εκλογή τους, αλλά και να τους διαβεβαιώσει ότι το ΥπΑΑΤ βρίσκεται στο πλευρό τους και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη στήριξη και ενίσχυση των νέων αγροτών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι για το υπουργείο, αποτελεί βασική προτεραιότητα η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τόσο στη γεωργία και κτηνοτροφία, όσο και στην αλιεία. Τα τελευταία χρόνια ο ανθρώπινος πόρος στη γεωργία είναι ο πιο περιορισμένος, καθώς μόλις το 6% των αγροτών πανευρωπαϊκά είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Ο υπουργός τόνισε ότι και η νέα ΚΑΠ, «αναγνωρίζοντας» το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, προβλέπει την υποχρεωτική ενίσχυση προς τους νέους αγρότες, έως το ύψος του 2% του συνόλου των ενισχύσεων της χώρας, όπως επίσης και 25% πρόσθετες συμπληρωματικές πληρωμές σε αγρότες κάτω των 40 ετών για τα πρώτα 25 εκτάριά τους. Πρόκειται για ελληνικές προτάσεις που υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ. Μάλιστα στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, ο κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Νέων Αγροτών (CEJA) κ. Joris Baecke, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τις πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση των νέων αγροτών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία εκ μέρους της ΠΕΝΑ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Παυλονάσιος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Στέλιος Βογιατζής, ο ταμίας κ. Λεωνίδας Αρνίδης και οι συνεργάτες κ.κ Χρήστος Τράντης και Ηλίας Κούγελος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήρε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης του τόπου.

Επεσήμανε, ωστόσο την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης των αγροτών και τους ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκαν άμεσα κονδύλια από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ο άξονας Έρευνα και Καινοτομία, Εκπαίδευση και Επιμόρφωση-Εφαρμογές και Συμβουλές κλπ. θα έχουν πολλαπλάσια κονδύλια, ενώ τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά.

Επιπλέον ο κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει το Συνέδριο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός προέβη στην εξής δήλωση: «Πολύτιμο «εργαλείο» στις προσπάθειες μας, έτσι ώστε η γεωργία να αποτελέσει και πάλι πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας, αποτελεί η επιστροφή των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον της γεωργίας χωρίς νέους. Το δημογραφικό πρόβλημα στην ελληνική γεωργία όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μεγάλο. Είναι όμως πραγματικά κρίμα σε χώρες που μαστίζονται από την ανεργία να αγνοούμε αυτή την δεξαμενή χεριών. Είναι πολύ σημαντικό ότι στη νέα ΚΑΠ, χάρη και στις δικές μας προσπάθειες, μπήκε προϋπόθεση το 2% της συνολικής δαπάνης να πάει στους νέους αγρότες.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά. Οι νέοι μας στρέφονται στην πρωτογενή παραγωγή. Και μάλιστα μόλις τους τελευταίους μήνες περίπου 6.000 είναι εκείνοι που δραστηριοποιήθηκαν είτε στην παραγωγή, είτε στη μεταποίηση. Προωθούμε δράσεις και προγράμματα για τη στήριξη των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία. Χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της γεωργίας, δεν μπορεί να ενσωματωθεί νέα γνώση και καινοτομία και δεν μπορεί να γίνει αειφόρος διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Η ελληνική γη δίνει μοναδικούς, για την ποιότητά τους, καρπούς. Δίνει ευκαιρίες. Η βασική μας πολιτική της υποστήριξης αυτής της ποιότητας μέσω της τυποποίησης, της πιστοποίησης περνά μέσα από νέους ανθρώπους που συνδυάζουν την ποιότητα, τη γνώση και την καινοτομία δίνοντας νέα προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου