11 Ιουλ 2013

Βιοπλαστικό από… μπανάνες.

Η μπανάνα δεν είναι μόνο ένα νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό φρούτο, συσκευασμένο σε μία εύκαμπτη και ανθεκτική φλούδα.


Για την Τουρκάλα μαθήτρια Ελίφ Μπιλγκίν, η μπανάνα είναι πολλά περισσότερα: η 16χρονη μαθήτρια ανακάλυψε ότι τα άμυλα και η κυτταρίνη που περιέχονται στο εξωτερικό στρώμα της μπανανόφλουδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υλικών μόνωσης καλωδιώσεων και προσθετικών μελών στην ιατρική.


Η Μπιλγκίν ανέπτυξε μια χημική διεργασία που μετατρέπει τις μπανανόφλουδες σε βιοπλαστικό που δεν αποσυντίθεται. Η νεαρή Τουρκάλα φιλοδοξεί η ανακάλυψή της να συμβάλλει στην προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο, την πρώτη ύλη του πλαστικού, καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι προσπάθειες της Μπιλγκίν της απέφεραν 50.000 δολάρια ως χρηματικό έπαθλο για το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Scientific American Science in Action και μια θέση στους 15 φιναλίστ του Google Science Fair.

Η νεαρή Τουρκάλα εργάστηκε για δύο χρόνια στην ανάπτυξη της ιδέας της. Παρατηρώντας ότι οι φλούδες του μάνγκο χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού θεώρησε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την μπανάνα. Πόσω μάλλον όταν τεράστιες ποσότητες μπανανόφλουδων (πχ 200 τόνοι ημερησίως στην Ταϋλάνδη) καταλήγουν κάθε μέρα στα σκουπίδια.

Η Μπιλγκίν, μαζί με την 15χρονη Αν Μακοζίνσκι που έφτιαξε έναν φακό που λειτουργεί με τη θερμότητα από το χέρι του χρήστη, θα ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στο Mountain View Campus της Google στην Καλιφόρνια για να λάβει μέρος στο Google Science Fair.


Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου