25 Ιουλ 2013

Αλάτι: Εχθρός της πίεσης και του ανοσοποιητικού.

Το αλάτι εκτός του ότι ανεβάζει την πίεση μπορεί να πλήξει σοβαρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνες Γερμανών επιστημόνων.


Τρεις ολόκληρες εβδομάδες ο Γερμανός αστροναύτης Ράινχολντ Έβαλντ έμεινε το 1997 στο διάστημα. Ο γιατρός και φυσικός έθεσε τον εαυτό του μάλιστα στην υπηρεσία της έρευνας. Το θέμα της έρευνας ήταν ο μεταβολισμός σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.


Αυτό που με έκπληξη διαπιστώθηκε ήταν ότι ο Ράινχολντ Έβαλντ στη διάρκεια της πτήσης είχε κάνει μεγάλη κατακράτηση αλατιού στο σώμα του. Η ποσότητα αντιστοιχούσε σε 6 λίτρα υγρών στο σώμα. Ο αστροναύτης όμως δεν ζύγιζε 6 κιλά παραπάνω.

Έως και τα κόκκαλα
Σύμφωνα με τα μέχρι τότε γνωστά στοιχεία το αλάτι θα έπρεπε να αποβληθεί από το σώμα μέσω των ούρων. Όμως, μετά το πείραμα έγινε γνωστό ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πως το σώμα λειτουργεί πιο περίπλοκα.
Στη συνέχεια το πείραμα συνεχίστηκε διαφορετικά. Τη θέση του αστροναύτη πήραν φοιτητές τους οποίους έκλεισαν σε ένα χώρο και τους έδιναν να φάνε και να πιούνε πολύ πιο αλμυρά πράγματα από το κανονικό. Διαπιστώθηκε ότι το αλάτι δεν επηρεάζει μόνο την πίεση αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα και φθάνει μέχρι τα κόκκαλα.

Με τους φοιτητές που πήραν μεγάλη δόση αλατιού συνέβη ό,τι συνέβη και με τον αστροναύτη στο διάστημα. Έκαναν κατακράτηση αλατιού και ανέβασαν πίεση.

Ο καθηγητής Γενς Τίτσε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ερλάγκεν έστησε μια ολόκληρη ερευνητική ομάδα πάνω στο θέμα. Με την πάροδο των χρόνων κατάλαβε ότι οι μακροφάγοι, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα πηγαίνουν καλά με το αλάτι και φροντίζουν να αποβάλλουν αυτό που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.

Υπάρχουν όμως και άλλα κύτταρα του αίματος όπως τα Τ-λεμφοκύταρα, σημαντικά για το ανοσοποιητικό συστήμα, τα οποία δεν τα πάνε καθόλου καλά με το αλάτι και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. Έτσι το αλάτι δεν ανεβάζει μόνο την πίεση αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπαίτιο και για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και αυτό γιατί επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.


Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου