26 Ιουν 2012

Ημερίδα Ν. Αγροτών: Οι νέες καλλιέργειες έχουν προβλήματα.


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση, στις 21/6/2012, η ενημερωτική ημερίδα «Τα καινοτόμα προϊόντα, οι νέες καλλιέργειες και οι προοπτικές για την Βιολογική Γεωργία», στο Επιμελητήριο Σερρών, που οργάνωσε το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων στα πλαίσια του προγράμματος Bio-Brand της εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.



Οι εισηγήσεις ήταν για «Νέες αναδυόμενες καλλιέργειες στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων – παραδείγματα καλλιεργειών: στέβια, ιπποφαές, Goji Berry», «Συνδυάζοντας το παραδοσιακό προϊόν με την καινοτομία», «Τα βήματα για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας», «Η σημερινή πραγματικότητα στο νομό Σερρών (Γ.Παπαδόπουλος, Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών)» και
«Η πορεία των Νέων Αγροτών και οι δυσκολίες του γεωργικού επαγγέλματος» από τον κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη, Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών & Ταμία Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.
Ο κ. X. Αργυρόπουλος επεσήμανε ότι καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταποιητική μονάδα για τη στέβια, όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της, θα πρέπει να έχουν κάνει σχετική έρευνα για τους τρόπους διακίνησής της και τα κανάλια πώλησής της. Όσον αφορά στο ιπποφαές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μετασυλλεκτική του διαχείριση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος.
Ο Δρ. Α. Γκέρτσης, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του Goji Berry, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά του στην Ελλάδα, ότι η διαδικασία συλλογής του είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι «είναι αδύνατο να ανταγωνισθεί, με βάση το κόστος εργασίας, τις εισαγόμενες ποσότητες από την Κίνα». Επιπλέον, παρουσίασε μελέτες που καταδεικνύουν ότι «ο καρπός του γκότζι δε φαίνεται να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία και στη θρέψη, σε σχέση με μούρα».
O κ. Π. Καζάκης, παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να δικτυωθεί στις αγορές και μίλησε για το ρόλο της έρευνας και της τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, έχοντας ήδη επενδύσει αρκετά χρήματα σε αυτά, ως αγρότης.
Ο κ. Ν. Καρακουζίδης τόνισε την άμεση ανάγκη δημιουργίας περισσότερων Αγροτικών Αγορών για τους βιοκαλλιεργητές και ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, τις εμπειρίες από την προσπάθεια για δημιουργία Αγοράς Βιοκαλλιεργητών στις Σέρρες, όπως ξεκίνησαν να γίνονται με πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Αγρίνιο) ή των Ενώσεων Νέων Αγροτών (Πρέβεζα).
Ο κ. Π. Γκιοργκίνης, καταρχήν ξεκαθάρισε ότι το γεωργικό επάγγελμα είναι ένα από τα τέσσερα αγροτικά επαγγέλματα, που είναι γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος, και συμπληρωματικά από την παραγωγή ενέργειας, μεταποίηση και εμπορία, αποζημίωση ρύπων και ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ. Ο επαγγελματίας αγρότης δεν μπορεί να καθορίζεται από το 35% των συνολικών του εισοδημάτων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και χωρίς εκπαίδευση.
Η γεωργία είναι τέχνη και όπως κάθε τέχνη χρειάζεται πρωτίστως γνώση, εμπειρία, πειραματισμούς αυτοσχεδιασμούς και υπομονή για να αποδώσει (Βασίλης Σαχτούρης). Πρέπει να κατανοήσουμε πως σήμερα πληρώνεται η συνέπεια και η διάρκεια. Το καλό προϊόν που θα βγει ένα μήνα το χρόνο δεν πληρώνεται. Για το λόγο αυτό απαιτούνται αποθηκευτικοί χώροι, αποθήκες, ψυγεία αλλά και συνεργασίες.
Η φύση είναι σκληρή και ανελέητη και μόνο ένας καλλιεργητής σκληρός με τον εαυτό του μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Γενικά η καλλιέργεια χρειάζεται έναν πολύ αγχώδη, τελειομανή και μονομανή καλλιεργητή, που μπορεί να προλαμβάνει τις καταστάσεις και να τις οραματίζεται. Τον χαρακτήρα του καλλιεργητή τον έχεις ή τον αποκτάς. Και τον αποκτάς από την πείνα, τα χρέη, κα τις τραπεζικές επιταγές.
Αγρότης δεν σημαίνει παραγωγός. Παραγωγός μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε. Σήμερα ακούμε τον κάθε έναν που πεινάει να θέλει να επιστρέψει στην ύπαιθρο. Ναι. Πράγματι μπορεί να βάλει λαχανικά. Να έχει να φάει αυτός και τα παιδιά του αμέσως. Και να πουλήσει μερικά για να έχει κάποια λεφτά για άλλες ανάγκες. Αλλά δεν γίνεται αγρότης. Αγρότης, είναι τρόπος ζωής.
Ο αγρότης είναι κομμάτι της μόνης οργανικής αγροτικής κοινωνίας. Και η αγροτική κοινωνία κινείται-τρέχει καλύτερα με συστήματα κοινωνικής οικονομίας. Κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Με συνεργατισμούς. Και φέτος είναι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ. Και σε μερικές μέρες είναι η Παγκόσμια μέρα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ, στις 7 Ιουλίου 2012. Είναι μια οικονομία μου αποδίδει τα μέγιστα στην αγροτική κοινωνία.
Η επιχειρηματικότητα είναι η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Και οι αγρότες είναι επιχειρηματίες με την παραπάνω έννοια, διότι με πολλές αβεβαιότητες-κινδύνους τολμούν να παράγουν πλούτο, μόνο που οι πλούσιοι βρίσκονται στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Η γεωργία, γενικά, είναι μια παραγωγική δραστηριότητα υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, η οποία επιτείνεται τώρα τελευταία από την Κλιματική Αλλαγή, και τις επιλογές της ΕΕ για την εξωτερική της πολιτική. Σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, τεκμηριώνει την υποχρέωση της πολιτείας για στοχευμένη υποστήριξη ως παρέμβαση «Δημοσίου Συμφέροντος», πράγμα που δεν συμβαίνει.
Για να αναπτυχθεί κάποιας μορφής επιχειρηματικότητα απαιτούνται τουλάχιστον τρία βασικά στοιχεία, Έρευνα & ανάπτυξη-εφαρμογές, Εκπαίδευση & κατάρτιση και Υποστήριξη. Η Αγροτική Έρευνα και οι Γεωργικές Εφαρμογές δεν είναι ορατές δίπλα στον αγρότη, ο οποίος μένει έρμαιο σε κάθε επιτήδειο έμπορο ή αδύναμος μπροστά στο επιστημονικό μάρκετινγκ των εταιριών της οικονομίας της αγοράς. Ο αγρότης, αν και επιχειρεί με πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, από οποιονδήποτε άλλον επιχειρηματία, δεν γίνεται δεκτός στα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε έχουν δημιουργηθεί ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, συντάσσει αυτήν την περίοδο την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, όπως πρότεινε ο Δρ Φώτης Βακάκης. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση και με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Όταν οι «επενδυτές!» θα αναζητούν αλλού, σε άλλες περιοχές, επικερδέστερες ευκαιρίες, εμείς, οι Έλληνες Νέοι Αγρότες, θα μείνουμε εδώ, δεμένοι με την ελληνική γη, με την ελληνική φύση, με το ελληνικό περιβάλλον, με την ελληνική κοινωνία, με την Ελλάδα.
Όσοι μετείχαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών του 2009 συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Οι «αγρότες του καναπέ» συνεχίζουν να παίρνουν ενιαία ενίσχυση και οι Νέοι Αγρότες ΤΙΠΟΤΕ. Η κατάσταση είναι δραματική με το όλο κλίμα αρνητικό. Η συγκυρία ν’ ασχοληθούμε με τη γεωργία ή κτηνοτροφία συνειδητά, πλέον φαντάζει όνειρο μακρινό. Με μεράκι & όρεξη για δουλειά, με τη μείωση των τιμών σε γάλα & κρέας, με τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές, με μεγάλο κόστος παραγωγής, με φόρους-χαράτσια & όλη την ακρίβεια, με τη μη καταβολή για φέτος εξισωτικής στους κτηνοτρόφους, μόνη ελπίδα να κρατηθούμε οι Νέοι Γεωργοί ήταν η επιδότηση που προβλέπονταν ως νέοι αγρότες, που όμως όλοι κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτε. (Τ. Γκουλέτσας, νέος κτηνοτρόφος από την Λάρισα).
Και ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης τελείωσε, λέγοντας: Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών θα γίνει φέτος στο Ελατοχώρι της Πιερίας, από 6 έως 9 Σεπ 2012, με θέμα «Νέες συνεργασίες στην ΥΠΑΙΘΡΟ», σας προσκαλώ και εύχομαι να σας συναντήσω εκεί. Για να συζητήσουμε τα δικά μας και να πάρουμε αποφάσεις, καλύπτοντας όλα μας τα έξοδα μεταξύ μας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Πηγή:www.e-geoponoi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου