28 Ιουν 2012

Δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων ζήτησαν οι ευρωβουλευτές.


Η νέα αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει έναν αξιοπρεπή προϋπολογισμό, ώστε να παρέχει υγιείς γεωργικές πρακτικές που θα διασφαλίζουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η πίεση που ασκείται στους πόρους δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή. Πρέπει να κάνουμε την ΚΑΠ πιο αποτελεσματική, λένε οι ευρωβουλευτές.
«Αυτή η διακοινοβουλευτική συνάντηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια να μοιραστούν τις απόψεις τους σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της
αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. Αυτό θα συνεισφέρει στη δημοκρατική της νομιμότητα», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Πάολο ντε Κάστρο, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τώρα σε κοινή πλεύση με το Συμβούλιο της Ε.Ε. αναφορικά με τις αποφάσεις για το τελικό σχήμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Η ΚΑΠ αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις σήμερα», είπε ο κ. Κάστρο, αναφερόμενος στην ασφάλεια των τροφίμων, την αστάθεια των τιμών και την κλιματική αλλαγή. «Η πίεση που ασκείται στους πόρους δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή. Θα πρέπει να κάνουμε την ΚΑΠ πιο πράσινη και πιο αποτελεσματική και να ενισχύσουμε τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης ώστε να επιτευχθεί εδαφική ισορροπία σε όλη την Ε.Ε., πρόσθεσε.

Μείωση της γραφειοκρατίας
Πολλοί βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων χαιρέτισαν της προτάσεις αναθεώρησης που έκαναν οι εισηγητές του ευρωκοινοβουλίου αλλά κάλεσαν του ευρωβουλευτές να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μειωθεί η ανεπιθύμητη γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι υπάρχοντες νόμοι για τους αγρότες, να διασφαλίσουν έστω ότι τα χρήματα της Ε.Ε. πηγαίνουν σε αυτούς που «ενεργά διαχειρίζονται εκμεταλλεύσεις» και όχι σε «γήπεδα του γκολφ».

Ευέλικτο πρασίνισμα
«Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις σήμερα οι οποίες είναι παράλληλα και ευκαιρίες. Έχουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας για να δράσουμε… και πρέπει να καταστήσουμε δυνατή τη χρήση αυτών των εργαλείων από τους αγρότες μας , να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να κάνουμε την Ευρωπαϊκή γεωργία βιώσιμη για το μέλλον», είπε ο κ. Ρενέ Κρίστενσεν, Πρόεδρος της Δανέζικης Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα Τρόφιμα, τη Γεωργία και την Αλιεία και αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης.
Τα μέτρα πρασινίσματος είναι απαραίτητα αλλά θα πρέπει να σέβονται συγκεκριμένες καταστάσεις σε διαφορετικά κράτη – μέλη και περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πάει ακόμα παραπέρα για να τα κάνει ακόμα πιο ευέλικτα, είπαν πολλοί εθνικοί βουλευτές.

Τέλος στην κατάφορη αδικία
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και να δημιουργηθεί μια αυθεντική κοινή αγορά εντός της Ε.Ε., οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να διανέμονται δίκαια σε όλη την Ε..Ε. συμφώνησαν πολλοί βουλευτές κρατών – μελών, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τα νέα μέλη της Ε.Ε. Κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να βάλουν τέλος στην κατάφορη αδικία, μερικοί έκαναν έκκληση για κάθε κράτος μέλος να λαμβάνει τουλάχιστον το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου πληρωμών, και άλλοι απαίτησαν είτε ισότητα στις άμεσες ενισχύσεις είτε τον τερματισμό του συστήματος αυτού καθ’ αυτού.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου