27 Ιουν 2012

Υποχρεωτική η καταγραφή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.


Αρχεία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν υποχρεούνται να τηρούν επί τρία τουλάχιστον χρόνια οι παραγωγοί-επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύμφωνα με το αρ. 2538/23216/12-3-2012 εγγράφου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το άρθρο 67 του Κανονισμού 1107/2009ΕΚ, όπως ανακοινώνει το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Λάρισας.


Ειδικότερα, στο αρχείο των φυτοπροστατευτικών θα πρέπει να περιλαμβάνονται:
•Το όνομα του σκευάσματος
•Ο χρόνος
•Η δόση της εφαρμογής

•Η περιοχή και
•Η καλλιέργεια όπου χρησιμοποιήθηκε το σκεύασμα.
Επισημαίνεται ότι οι απαιτήσεις της νομοθεσίας καλύπτονται και στις περιπτώσεις όπου η καταγραφή της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πραγματοποιείται σε:
• ημερολόγια, ημερήσια ή εβδομαδιαία, τα οποία εμπεριέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες
• ειδικά έντυπα για τους σκοπούς πιστοποίησης προϊόντων σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα (π.χ. AGRO2, GlobalGap κλπ), τα οποία εμπεριέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες
Η καταγραφή της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς-επαγγελματίες χρήστες στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισής τους και συγκεκριμένα για τη μείωση της χρήσης τους και του σχετικού κόστους, των κινδύνων και των επιπτώσεων της χρήσης γεωργικών φαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου, των ζώων και στο περιβάλλον αλλά και για την προώθηση της χρησιμοποίησης της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας με εφαρμογή εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, όπως οι μη-χημικές εναλλακτικές λύσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 8§1 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ8Α) η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο σε θέματα που αφορούν στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Π.Ε. Λάρισας. Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να διαθέτουν, κατόπιν αιτήματος, τις σχετικές πληροφορίες που περιέχονται στα εν λόγω αρχεία στην Υπηρεσία, ως αρμόδια αρχή. Επιπλέον, άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως η βιομηχανία πόσιμου νερού, λιανοπωλητές ή κάτοικοι μπορούν να ζητούν πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες μετά από αίτηση στην Υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι όποιος αρνείται ή παρακωλύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια των ελέγχων από τα εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται την παροχή στοιχείων και πληροφοριών ή παρέχει ψευδή στοιχεία και πληροφορίες ή αποκρύπτει στοιχεία και πληροφορίες τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και με φυλάκιση από τρεις (3) μήνες έως ένα (1) έτος, σύμφωνα με τα άρθρα 9 §12 και 10 §7 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ 8Α) αντίστοιχα.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 §13 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ 8Α) σε περίπτωση μη-καταγραφής προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και συγκεκριμένα πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Με σκοπό την εφαρμογή των ανωτέρω, παρακαλούνται οι παραγωγοί-επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας ώστε να προμηθευτούν το έντυπο καταγραφής.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2413511119, 2413511181, 2413511211 & 2413511144.

Πηγή: pthes.gov.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου