30 Ιουν 2012

Αλχεμίλλα η κοινή Alchemilla vulgaris


Η Αλχεμίλλα ανοίκει στην οικογένεια των ροδωδών (Rosaceae). Κατάγεται από την Ευρώπη και ευδοκιμεί σε λιβάδια, βοσκότοπους και κήπους.

Είναι ανθεκτικό φυτό, έχει κιτρινοπράσινα άνθη μεγέθους 3 - 5 χιλιοστών. Ανθίζει από τον Μάιο εως τον Σεπτέμβριο και το ύψος της φτάνει τα 40 εκατοστά.

Ιστορία: Η αλχεμίλλα (στα αγγλικά "Lady's Mantle" ) χρησιμοποιείται για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις. Τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Γερμανικά ονομάζεται "ο μανδύας της γυναίκας", γιατί τα φύλλα της θυμίζουν τον μανδύα της Παναγίας.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Οι βλαστοί, τα φύλλα και τα άνθη, χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα. Τα νεαρά τρυφερά φύλλα είναι κατάλληλα για σαλάτες.


Ιδιότητες: Οι τανίνες, τα φλαβονοειδή και οι πικρές ουσίες έχουν στυπτικές και ελαφρώς αντισηπτικές ιδιότητες. Δρουν αντισπασμωδικά και ρυθμίζουν την πέψη.

Χρήση: Το βότανο χρησιμοποιείται ως ρόφημα σε περίπτωση έντονης εμμηνόρροιας και έκκρισης κολπικών υγρών. Επίσης για την ανακούφιση των σπασμών της εμμηνόρροιας και των ενοχλήσεων κατά την εμμηνόπαυση. Η αλχεμίλλα θεωρείται επίσης καλό βότανο για τις πληγές, γιατί οι στυπτικές του ιδιότητες αναστέλλουν την αιμορραγία, επιταχύνοντας το πρώτο στάδιο της επούλωσης. Θεωρείται ότι βοηθά στην περίπτωση πονοκεφάλου, έντασης και ημικρανιών . Η δράση της αλχεμίλλας έχει επιβεβαιωθεί στην ελαφριά και αγνώστου προέλευσης διάρροια και σε περίπτωση στομαχικών και εντερικών προβλημάτων. Το ατμόλουτρο με φύλλα αλχεμίλλας είναι καλό για την θεραπεία της ακμής του προσώπου και της πορώδους επιδερμίδας.

Πηγή:www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου