12 Αυγ 2013

Η Ευρώπη ισχυρίζεται ότι δε θέλει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαϊκές χώρες σε γενικές γραμμές δεν επιθυμούν τη καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και τη κατανάλωση των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων (ΓΤΠ). Για αυτό το λόγο η τεράστια Αμερικάνικη Πολυεθνική εταιρία της χημικής και αγροτικής βιομηχανίας, η Monsanto, έχασε το ενδιαφέρον της στο να διαθέσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δε τα επιθυμεί. Παράλληλα τον κόσμο τον ενισχύουν πάρα πολλές οικολογικές οργανώσεις που διατυμπανίζουν ότι η κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων είναι
εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η απόφαση αυτή αφορά καινούργιες ποικιλίες καλαμποκιού, τεύτλων και φασολιών σόγιας. Τονίζεται πως για όλα αυτά τα προϊόντα εκκρεμούσε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων. Βέβαια η Μονσάντο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει τον μεταλλαγμένο σπόρο καλαμποκιού MON 810 στην ΕΕ, με την αιτιολογία ότι έχει βρει το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή διάθεση των ποικιλιών αυτών. Η εταιρεία πωλεί επίσης και κοινούς σπόρους.
Η γερμανική ανταγωνίστρια της Μονσάντο, η εταιρεία BASF, ανακοίνωσε πέρυσι ότι μετακινεί την διεύθυνσή της η οποία ειδικεύεται στους ΓΤΟ στις ΗΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης αποδοχής των προϊόντων αυτών στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά η απόφαση αυτή δεν αλλάζει την εισαγωγή ΓΤΠ από άλλες χώρες στην ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο για να εισαχθεί σε Ευρωπαϊκές χώρες καλαμπόκι που παράγει η SmartStax και έχουν δημιουργήσει μαζί η Μονσάντο και η Dow Agro Sciences. Η αδειοδότηση αναμένεται να δοθεί επίσημα κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μπορεί δηλαδή η Monsanto να έχασε τη μάχη αλλά.. δε φαίνεται διατεθειμένη να χάσει και το πόλεμο αφού μακροπρόθεσμα σχεδιάζει να διαδώσει τους σπόρους και τα προιόντα της στην Ευρώπη έστω και μέσω πλάγιας οδού. Πάντως φαίνεται για ακόμη μία φορά ότι καμία αντίσταση δεν είναι μάταιη όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αλλά φυσικά μέχρι τα αιτήματα μίας αντίστασης πραγματοποιηθούν στη πράξη, χρειάζεται συνεχής αγώνας διότι το έδαφος δε στρώνεται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά στρώνεται σταδιακά.



Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου