12 Αυγ 2013

Ξηρασία κατέστρεψε το 80% της παραγωγής λαχανικών της Σλοβενίας.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία, που ήδη προκάλεσε τεράστια ζημιά στη γεωργία, αποτελεί φυσική καταστροφή, σύμφωνα με υπουργό Γεωργίας της Σλοβενίας, Ντέγιαν Ζίνταν, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη νοτιοανατολική περιφέρεια Πόμοριε της χώρας.


Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζημία που προκλήθηκε από τη ξηρασία υπερβαίνει, ήδη, το επίπεδο του 0,3% του
προϋπολογισμού.

Ο κ. Ζίνταν συναντήθηκε με αγρότες και εμπειρογνώμονες του αγροτικού τομέα, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πόμοριε, μια περιοχή που στηρίζεται στη γεωργία και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του κλάδου. Το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στην περιοχή, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ξηρασία, επεσήμανε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν οδηγούν στην ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων και αποτελεσματικών τεχνολογικών λύσεων που θα περιορίσουν τη ζημιά στις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής του περιφερειακού Ινστιτούτου Γεωργίας και Δασοκομίας κ. Φραντς Ρεζόνια, περίπου το 50% των γεωργικών εκτάσεων στο Πόμοριε έχει πληγεί από την ξηρασία και το ποσοστό της ζημίας κυμαίνεται από 20% έως και 50%. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζημιά θα φθάσει έως και 90% των αναμενόμενων εσόδων, πρόσθεσε ο κ. Ρεζόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι το 40% των καλλιεργειών σιτηρών έχει πληγεί από την ξηρασία σε ποσοστό που φθάνει έως και το 50%. Από 20% έως και 50% εκτιμάται η ζημία στις καλλιέργειες πατάτας και από 50% έως και 70% εκτιμάται το ποσοστό της ζημιάς στις καλλιέργειες κολοκύθας. Εξάλλου, το 80% των γεωργικών εκτάσεων με λαχανικά έχει υποστεί σημαντική ζημιά, είπε ο κ. Ρεζόνια.


Πηγή: Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου