22 Ιαν 2014

Οι 13 σαρωτικές αλλαγές στην αγορά τροφίμων.

Σε νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ επίκεινται αλλαγές σε 13 κλάδους τροφίμων, κατ' επιταγή των προτάσεων του ΟΟΣΑ.


Το φάκελο της απελευθέρωσης σε κρίσιμα μέτωπα της αγοράς κατά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο γάλα φαίνεται αποφασισμένο να ανοίξει το υπουργείο Ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας ωστόσο ενδοκυβερνητικές
αντιδράσεις.

Γενικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προωθεί σαρωτικές αλλαγές σε 13 κλάδους τροφίμων και αγορές με στόχο να υιοθετηθούν σε μεγάλο μέρος οι προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και για τον σκοπό αυτόν η ηγεσία του υπουργείου θα εμφανιστεί στη διάρκεια της διαβούλευσης πιο διαλλακτική.

Ειδικά για το θέμα της διάρκειας ζωής το γάλα  τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου υπήρξε συνάντηση των ηγεσιών του ΥΠΑΝ και του ΥπΑΑΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διαφωνεί κάθετα με την απόφαση για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος καθώς όπως υποστηρίζει  το γάλα πέραν το πέντε ημερών, βάσει των ιδιαίτεροτήτων στο εγχώριο παραγωγικό σύστημα (κλιματικές συνθήκες, δίκτυα διανομής κλπ) παύει να διατηρεί τη φρεσκότητα του.

Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τη σύγκρουση μεταξύ Χατζηδάκη – Τσαυτάρη, ωστόσο έχει καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες του, τις οποίες αναμένεται να δημοσιοποιήσει μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ο τομέας Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, εξέφραζε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των ημερών διατήρησης του φρέσκου γάλακτος, αναφέροντας ότι μια τέτοια ενέργεια «θα υποβίβαζε την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος». Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Στο μεταξύ, δυσφορία καταγράφεται από την πλευρά του πρωθυπουργού  για τα ενδοκυβερνητικά εμπόδια απέναντι στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να μη δοθεί στην τρόικα η λαβή να απαιτήσει εκ νέου δημοσιονομικά μέτρα.

Ολες οι προτάσεις το υπουργείου Ανάπτυξης για τις αλλαγές σε 13 κλάδους
Φρέσκο γάλα και ψωμί στο κάδρο

1 ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
Καταργείται ο καθορισμένος μέγιστος χρόνος ζωής

Το σημερινό καθεστώς περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις εισαγωγές, περιορίζει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τα κόστη λόγω επιστροφών. Ετσι, οι τιμές του γάλακτος για τον καταναλωτή εν μέσω κρίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται. Επιπλέον: -Ο περιορισμός των 5 ημερών δεν επιτρέπει στους καταναλωτές που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο γάλα. -Οι μικροί παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μεγάλες αστικές αγορές γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος μεταφοράς. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.

2 ΨΩΜΙ
Αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης

Αίρονται περιορισμοί για την πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία πώλησης. Δεν αποκλείεται να επιτραπεί η διάθεσή του από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία. Επίσης αναθεωρούνται οι ορισμοί για το τι είναι αρτοποιός ή αρτοποιείο. Ορίζεται ότι αρτοποιός είναι μόνο αυτός που επιμελείται άμεσα το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής, από την επιλογή πρώτων υλών, το ζύμωμα και τη μορφοποίηση της ζύμης μέχρι το ψήσιμο στο σημείο πώλησης. Για τα εργαστήρια άρτου μπορεί να υπάρξει ειδικό σήμα, που να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι τόσο το ζύμωμα όσο και το ψήσιμο γίνονται επιτόπου. Θα διατηρηθεί, ωστόσο, ο περιορισμός να μη χρησιμοποιείται ο όρος «αρτοποιείο» από πρατήρια τα οποία λειτουργούν μόνο ως σημεία πώλησης. Καταργείται, εξάλλου, ο περιορισμός για την πώληση ψωμιού με προκαθορισμένο βάρος.

3 ΦΑΡΜΑΚΑ
Σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα τα μη συνταγογραφούμενα

Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτραπεί η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, ακόμη και από ψιλικατζίδικα. Για την ακρίβεια, θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα η επιβολή ποσοστού μείωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η πατέντα έχει λήξει, καταργείται η επιβολή μέγιστων τιμών χονδρικής και λιανικής, τα ανώτατα περιθώρια κέρδους κ.λπ. Πάντως, δεν αποκλείεται οι λεπτομέρειες να καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

4 ΚΡΕΑΣ
Στη χονδρική τα προϊόντα που θα παρασκευάζουν οι ίδιοι οι κρεοπώλεις

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εδώδιμα λίπη (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) μπορούν να πωλούνται μόνο από καταστήματα λιανεμπορίου και όχι από πωλητές σε λαϊκές αγορές. Η άρση αυτού του περιορισμού ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές για τον καταναλωτή. Η ασφάλεια και η υγιεινή των προϊόντων μπορεί να διασφαλιστεί με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των υγειονομικών διατάξεων.

7 ΤΥΡΙ
Καταργείται η σήμανση και αποκλιμακώνονται οι τιμές

Το ισχύον καθεστώς θέτει περιορισμούς στη σήμανση παραδοσιακών και μη τυριών. Περιορισμοί υπάρχουν επίσης και στις χώρες προέλευσης μιας ποικιλίας των τυριών στο λιανικό εμπόριο. Πρόκειται για απαρχαιωμένες διατάξεις οι οποίες είναι περιττές εφόσον ισχύουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη σήμανση τροφίμων. Με διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται περιορισμοί ως προς τη σήμανση. Το αποτέλεσμα θα είναι η ελεύθερη διακίνηση και άλλων τυροκομικών προϊόντων, καθώς και η αποκλιμάκωση των τιμών.

8 ΓΙΑΟΥΡΤΙ
«Πράσινο» για παραγωγή από σκόνη γάλακτος

Με στόχο την πτώση των τιμών, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος, καθώς και από άλλα είδη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ελάχιστη ποσότητα λίπους αλλά όχι ελάχιστα επίπεδα πρωτεϊνών. Το μόνο δυνατό μείγμα περιλαμβάνει ίσα μέρη αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος προβάτου ή βούβαλου. Ο ορισμός αυτός είναι απαραίτητο να διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει γάλα κάθε τύπου στην παραγωγή γιαουρτιού.

9 ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών

Απελευθερώνονται οι εισαγωγές πιπεριού και μπαχαρικών, οι οποίες απαγορεύονταν από ρυθμίσεις που περιορίζουν τις επιλογές του καταναλωτή, χωρίς να σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας.Επίσης καταργείται διάταξη με την οποία δεν επιτρέπεται η αποθήκευση αλατιού με άλλα τρόφιμα.

10 ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Αρση της απαγόρευσης για το χύμα προϊόν

Σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η πώληση μαγιονέζας χύμα. Ο περιορισμός αυτός δεν σχετίζεται με λόγους ασφάλειας και υγείας, αλλά ούτε και πηγάζει από κάποιο πρότυπο της ΕΕ. Με την κατάργησή του απλοποείται και εκσυγχρονίζεται η αγορά, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι επιλογές για τον καταναλωτή. Ετσι, λοιπόν, θα επιτρέπεται η πώληση και χύμα μαγιονέζας.

11 ΚΑΦΕΣ
Προς κατάργηση το πλαφόν των 50 γρ. στα υποκατάστατα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία υποκατάστατων καφέ είναι τα 50 γρ, ενώ δεν επιτρέπεται η πώλησή τους χύμα. Η διάταξη είναι παρωχημένη και δεν σχετίζεται με θέματα υγείας και ασφάλειας. Συνεπώς η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργησή της.

12 ΡΥΖΟΓΑΛΟ
Αρση των περιορισμών στην παρασκευή

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το ρυζόγαλο πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από φρέσκο, παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα -με τουλάχιστον 3% περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος- και κανέναν άλλο τύπο γάλακτος. Ο ορισμός αυτός είναι παρωχημένος, αφού έχουν αλλάξει τόσο οι θρεπτικές συνήθειες όσο και οι τεχνολογίες παραγωγής. Παράλληλα επηρεάζει πλήθος προϊόντων, μειώνοντας έτσι την καταναλωτική επιλογή και δημιουργώντας αβεβαιότητα στους προμηθευτές.

13 ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στους πάγκους

Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι παραγωγοί μπορούν να εκδίδουν άδεια για να πωλούν σε λαϊκές αγορές μόνο γεωργικά προϊόντα και ψάρια. Δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που βρίσκονται σε ψυγεία ή αποθήκες. Με τη νέα ρύθμιση ένας παραγωγός θα μπορεί να πωλεί περισσότερα προϊόντα που προέρχονται μεν από αυτόν αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρώτη διαδικασία επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου