24 Φεβ 2012

Δύο μήνες πίσω η παραγωγή φράουλας με τις ποσότητες που έχουν ήδη συγκομισθεί να ξεπερνούν το 10%.


Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στην φετινή συγκομιδή της φράουλας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς στον ΑγροΤύπο, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Βάρδας και της Μανωλάδας, Ηλείας όπου καλλιεργείται ο κύριος όγκος του προϊόντος.
«Οι πελάτες μας ζητούν προϊόν και εμείς δεν έχουμε να τους δώσουμε. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πέρσι τέτοια εποχή είχαμε συγκομίσει το 40% της φράουλας στην περιοχή και φέτος οι ποσότητες που έχουμε μαζέψει δεν ξεπερνούν το 10% της παραγωγής μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών από τη Μανωλάδα Ηλείας - «Η Υρμίνη», κ. Ανδρέας Γούργαρης. Να σημειωθεί επίσης ότι την περίοδο αυτή, χώρες όπως η Ισπανία και το Μαρόκο όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα ήταν υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εξαγωγές τους προς την Ρωσία όπου αποτελεί την κύρια αγορά της ελληνικής φράουλας.



Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Γούργαρης, αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Η Υρμίνη» ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Σε σχέση με μια κανονική χρονιά έχουμε πάει πίσω δύο μήνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι εξαγωγές μας».

Τιμές και ανταγωνισμός
Και προσθέτει: «Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο είναι επίσης πολύ χαμηλές σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται στο 1,60 ευρώ/κιλό περίπου ενώ πέρσι ήταν στα 2,40 ευρώ/κιλό.
Σε σχέση με τον ανταγωνισμό ο κ. Γούργαρης μας ανέφερε ότι χώρες όπως το Μαρόκο και η Ισπανία έχουν μπει στην αγορά της Ρωσίας αφού στις χώρες αυτές οι θερμοκρασίες φέτος το χειμώνα ήταν κατά πολύ υψηλότερες από της χώρας μας, με αποτέλεσμα το προϊόν τους να «προηγείται» του ελληνικού.
«Η φετινή χρονιά προβλέπουμε ότι δεν θα πάει καλά αφού έχει μειωθεί η περίοδος συγκομιδής. Πέρσι είχαμε 4 μήνες που συγκομίζαμε και φέτος πέφτει στις 60 ημέρες. Επίσης, θα πέσουν όλες οι ποσότητες τον Απρίλιο και δεν θα υπάρχει απορρόφηση. Ανάλογη χρονιά είχαμε και πριν από τέσσερα χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν ίδια».

Μείωση παραγωγής
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού από τη Μανωλάδα, κ. Γιάννη Διασάκου. «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσεις αλλά όχι πολύ δυνατά. Ακόμη οι ποσότητες που έχουμε συγκομίσει είναι πολύ μικρές. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται περίπου στα 1,60 με 1,70 ευρώ/κιλό. Λόγω της μειωμένης παραγωγής αυτή την περίοδο σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι εξαγωγές μας».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου, αν οι χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα προκάλεσαν ζημιές στην καλλιέργεια της φράουλας ο κ. Διασάκος μας ανέφερε: «Αυτό που συνέβη είναι να πάνε πίσω τα φυτά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε φράουλες που δεν είναι καλά σχηματισμένες». Και πρόσθεσε: «Όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό. Ελπίζουμε ότι μέσα στον Μάρτιο αν στρώσει ο καιρός θα ξεκινήσουμε πιο δυναμικά. Το γεγονός πάντως είναι ότι είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Αβεβαιότητα
Τέλος ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Άγγελο Λαγό, παραγωγό φράουλας από την Αχαΐα ο οποίος μας δήλωσε: «Έχουμε καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες αφού την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήμασταν στο 50% της συγκομιδής. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα πάει φέτος η εμπορική χρονιά. Ζήτηση υπάρχει όμως εμείς δεν έχουμε προϊόν».
Και συμπλήρωσε: «Η Ισπανία πάει καλά και έχει βγει μπροστά. Επίσης θα πρέπει να προσθέσω ότι φέτος πριν από περίπου 20 ημέρες έστω και αυτές τις λίγες φράουλες που κόβαμε δεν μπορούσαμε να τις εξάγουμε λόγω των έντονων χιονοπτώσεων στην Ευρώπη. Οπότε και οι καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό μας επηρέασαν. Οι τιμές εδώ ξεκίνησαν από το 1,60 ευρώ το κιλό και φθάνουν μέχρι και 2 ευρώ/κιλό. Αυτό εξαρτάται και από πού δίνεις το προϊόν σου. Ο συνεταιρισμός για παράδειγμα έχει καλύτερες τιμές ενώ οι έμποροι αγοράζουν πιο φθηνά».

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70803

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου