17 Ιαν 2014

Σώζουν τη σύνταξη του ΟΓΑ οι αγρότες επιτηδευματίες.

Με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» φαίνεται ότι προχωράει το υπουργείο Οικονομικών στην εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης των αγροτών παραπέμποντας σε μελλοντικές εγκυκλίους οι οποίες θα εκδοθούν στην… πορεία εφαρμογής του μέτρου.

Στην εγκύκλιο που αναμένεται θα υπάρξει πρόβλεψη για προστασία της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που τηρούν δικαιώματα.Στην εγκύκλιο που αναμένεται θα υπάρξει πρόβλεψη για προστασία της
σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που τηρούν δικαιώματα.
Υπηρεσιακά στελέχη που παραβρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη η ΠΑΣΕΓΕΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παραδέχθηκαν ότι πολλά ζητήματα δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί και ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου ακόμα καταγράφουν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από την «μετάταξη» στο νέο φορολογικό καθεστώς. Άφησαν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρατάσεις τόσο για την έναρξη επιτηδεύματος όσο και για την υποβολή των Δηλώσεων Αποθεμάτων από τους αγρότες στις εφορίες (σ.σ. μέχρι στιγμής έχει δοθεί παράταση μέχρι 20/2 και 30/3 αντίστοιχα).

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι στην εγκύκλιο που θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που εξακολουθούν να τηρούν δικαιώματα και οι οποίοι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, υποχρεούνται να άνοίξουν λογιστικά βιβλία. Ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και για τους ετεροεπαγγελματίες δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα, πάντως, με την κα Δέσποινα Καρούσα από τη διεύθυνση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, θα χρειαστεί να υπάρξει για τα θέματα αυτά συννενόηση με το υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά τους ετεροεπαγγελματίες οι οποίοι είναι ήδη επιτηδευματίες, αυτοί θα πρέπει να καταχωρήσουν στα βιβλία που ήδη τηρούν και την αγροτική τους δραστηριότητα (η οποία, υπενθυμίζουμε, λογίζεται πλέον ως επιχειρηματική).

Στην πολυαναμενόμενη εγκύκλιο θα γίνεται επίσης, όπως εξήγησε η κα Καρούση, πλήρης και διεξοδική αναφορά στις δαπάνες που θα μπορούν να ενταχθούν στα έξοδα.

Εξίσου αναλυτικές θα είναι και οι εξηγήσεις όσον αφορά στον τρόπο προσδιορισμού του ακαθάριστου εισοδήματος. Η ίδια εξήγησε ότι «τα ακαθάριστα έσοδα θα προκύπτουν από τις πωλήσεις της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου που θα υπολογίζονται βάσει των τιμολογίων αγοράς που έχουν εκδώσει οι έμποροι ή τις εκκαθαρίσεις των συνεταιρισμών ή, τέλος, από τα τιμολόγια που εκδίδουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ξεκαθάρισε ότι τα αγροτεμάχια δε θα λογίζονται ως υποκαταστήματα ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τις αγροτικές αποθήκες και τους στάβλους. Οι παραγωγοί θα δηλώνουν ως έδρα της αγροτικής τους επιχείρησης το σπίτι τους. Όμως σε αυτή την περίπτωση- σύμφωνα, τουλάχιστον με την ισχύουσα νομοθεσία- θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή «επισκέψεις» από τις ελεγκτικές αρχές οι οποίες θα επιθυμούν να ελέγξουν τα βιβλία τους. Ο κ. Καραμίχας σχολίασε ότι πρόκειται για παραβίαση του οικιακού ασύλου με την κα Καρούση να απαντάει ότι το θέμα έχει τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου η οποία εξετάζει τα περιθώρια λύσης.                         

      

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, για να λογιστεί ως «υποκατάστημα» μια αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει να υπάρχουν σε αυτή υποδομές και εξοπλισμός που να παραπέμπουν σε μεταποιητική δραστηριότητα. Ζήτημα, όμως, προκύπτει σε περίπτωση που σε μια αγροτική έκταση υπάρχει ένα τυποποιητήριο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να η έκταση να θεωρηθεί υποκατάστημα.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο γιατί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κάθε υποκάταστημα επισύρει κι ένα ακόμα… τέλος επιτηδεύματος ενώ για τις όποιες πωλήσεις γίνονται από εκεί είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ταμειακής μηχανής.

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τα θερμοκήπια τα οποία, όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, λογίζονται ως υποκαταστήματα. Επομένως ένας παραγωγός που διαθέτει δύο ή τρία θερμοκήπια θα θεωρείται ότι διαθέτει επιχείρηση με δύο ή τρία «υποκαταστήματα» αντιστοίχως.


Τέλος επιτηδεύματος μετά την τριετία;
Ασαφείς ήταν και οι απαντήσεις όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος καθαυτό. Ο κ. Τσαυτάρης μπορεί να διαβεβαίωσε το πρωί ότι οι αγρότες δε θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος για την επόμενη τριετία όμως αυτό οφείλεται στο ότι όσοι ανοίξουν φέτος βιβλία θα μεταχειρισθούν ως «νέοι επιτηδευματίες» (και άρα θα δικαιούνται τριετή απαλλαγή). Από την τριετία κι έπειτα το ενδεχόμενο επιβάρυνσής τους παραμένει ανοιχτό. Τα υπηρεσιακά στελέχη δήλωσαν αναρμόδια να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα.

Έναρξη βιβλίων χωρίς βεβαίωση ΟΓΑ

Όπως διευκρινίστηκε από την κα Καρούση, για να διευκολυνθούν οι αγρότες κατά την έναρξη επιτηδεύματος δε θα είναι απαραίτητη η βεβαίωση του ΟΓΑ (σ.σ. δεν διευκρίνισε πάντως αν θα ζητείται ασφαλιστική ενημερότητα). Αυτό θα προβλέπεται στην νέα εγκύκλιο που θα εκδοθεί.

Από την πλευρά της το στέλεχος της Διεύθυνσης ΦΠΑ, κα Σμυρνιώτη ξεκαθάρισε ότι όλα τα εισοδήματα φορολογούνται αυτοτελώς και δεν προστίθενται. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι τα έσοδα από αγροτικά φωτοβολταϊκά θα φορολογούνται ξεχωριστά από τα υπόλοιπο αγροτικό εισόδημα.

Τσατσάκης Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου