6 Φεβ 2014

Σπανάκι ακόμη και το χειμώνα.

Υγιεινό σπανάκι ακόμη και το χειμώνα! Όσοι θέλετε φρέσκα λαχανικά ακόμη και το χειμώνα, μπορείτε να καλλιεργήσετε σπανάκι σε θερμοκήπιο. Το σπανάκι αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και συνεπώς μπορείτε να το σπείρετε ακόμη και αργά στο τέλος της χρονιάς. Αν το σπείρετε τον Οκτώβριο, πιθανότατα να έχετε συγκομιδή μέσα στην ίδια χρονιά. Έτσι, θα έχετε μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων ακόμη και τη χειμερινή περίοδο. Όσον αφορά την ποιότητα, το χειμερινό σπανάκι από το θερμοκήπιό σας θα είναι πολύ πιο υγιεινό από το καταψυγμένο σπανάκι του supermarket.


Το ιδανικό μέρος στο θερμοκήπιο για το σπανάκι είναι το σημείο που το βλέπει όσο το δυνατό περισσότερο ο ήλιος. Το χώμα πρέπει αν είναι χαλαρό αλλά να μην έχει πολύ λίπασμα. Θα πιέσετε τους σπόρους στο χώμα και θα τους καλύψετε με λίγο ακόμη χώμα. Ωστόσο, μην πιέσετε πολύ το χώμα και μην περπατήσετε πάνω σε αυτό. Σημαντικό επίσης είναι να μην αμελείτε το πότισμα. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε τις πιο ζεστές μέρες και να ποτίζετε επαρκώς. Θα περάσουν περίπου τρεις εβδομάδες μέχρι να δείτε τα πρώτα βλαστάρια.

Από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή θα περάσουν περίπου 8 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διαστήμα μπορεί να γίνει η πρώτη συγκομιδή. Αν κόβετε συχνά τα φύλλα που είναι ελαφρώς πάνω από το έδαφος, θα μπορείτε να μαζέψετε σπανάκι περισσότερες φορές, προσοχή μόνο να μην κόψετε την καρδιά του φυτού.  Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να μαζέψετε σπανάκι μέχρι τέσσερις φορές. Ωστόσο, η συγκομιδή πρέπει να σταματήσει αν το σπανάκι ανθίσει.

Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στις μέρες μας επειδή περιέχουν πολύτιμα συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες και σίδηρο. Το σπανάκι χρησιμοποιείται σε αρκετά δημοφιλή φαγητά στην Ελλάδα όπως το σπανακόριζο και η σπανακόπιττα αλλά μπορεί να σερβιριστεί και με άλλους τρόπους όπως με βραστές πατάτες ή τηγανητά αυγά.

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τις κρύες φθινοπωρινές μέρες - το σπανάκι συνήθως αντέχει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Δοκιμάστε το λοιπόν και θα απολαύσετε τη συγκομιδή και το μαγείρεμα του δικού σας λαχανικού που θα γνωρίζετε ακριβώς την προέλευσή του.



Πηγή:www.gardena.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου