5 Φεβ 2014

Πώς θα δυναμώσετε το φασκόμηλό σας.

Το φασκόμηλο είναι ένα φυτό που αγαπάει τον ήλιο και γενικότερα δε ζητάει πολλά. Ανήκει σε μια οικογένεια φυτών (Salvia) που αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου με 800 παραλλαγές. Το αυθεντικό φασκόμηλο με το έντονο άρωμά του, χρησιμοποιείται και ως βότανο στην κουζίνα αλλά και ως θεραπευτικό φυτό. Αν τέλος, φυτέψετε το φασκόμηλο στο κατάλληλο σημείο του κήπου μπορεί να καλύψει αρκετά τετραγωνικά μέτρα.

Νωρίς την Άνοιξη, είναι μια καλή περίοδος για να κόψετε το φασκόμηλο. Αν τα φύλλα κοπούν
πριν το Χειμώνα, το φυτό πιθανότατα να δυσκολευτεί να επιβιώσει. Το Φεβρουάριο ο βλαστός μπορεί να κοπεί μέχρι τα 5 εκ. Μετά την κοπή, όταν βελτιωθεί ο καιρός, το φασκόμηλο θα πετάξει νέα βλαστάρια και θα φουντώσει. Ωστόσο, αν τα νέα βλαστάρια έχουν ήδη εμφανιστεί, δε θα πρέπει να προχωρήσετε στη κοπή του φασκόμηλου.

Τα νέα φύλλα που θα εμφανιστούν την Άνοιξη, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα αναζωογονητικό τσάι ή να αρωματίσετε το φαγητό σας.

Αν θέλετε περισσότερα αρωματικά φασκόμηλα στον κήπο σας, ο πολλαπλασιασμός τους είναι αρκετά εύκολος. Η καλύτερη περίοδος για τον πολλαπλασιασμό είναι από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο. Προσοχή, το φυτό δεν πρέπει να ανθίσει. Αν έχει ανθίσει θα πρέπει να αφαιρέσετε τα άνθη και τα μπουμπούκια.

Πρώτα απ' όλα χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό μαχαίρι για να κόψετε τα νέα βλαστάρια, περίπου έξι εκατοστά κάτω από την κορυφή του φύλλου. Έπειτα αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα ώστε το κομμένο βλαστάρι να μείνει με  τουλάχιστον 3 ζευγάρια φύλλων. Στη συνέχεια φυτέψτε το βλαστάρι σε χώμα με compost και ποτίστε το προσεκτικά. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα παραμένει πάντα νωπό. Επειδή το φυτό θα αναπτυχθεί γρηγορότερα αν υπάρχει υψηλή ποσότητα υγρασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό μπουκάλι σαν θερμοκήπιο και να το τοποθετήσετε επάνω από τη γλάστρα με το βλαστάρι. Αν το μπουκάλι γεμίσει υδρατμούς, ανοίξτε το καπάκι. Όταν το βλαστάρι αναπτύξει ρίζες και δυναμώσει, μπορεί να βγει από τη γλάστρα και να τοποθετηθεί στο χώμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το βλαστάρι, αμέσως μετά την κοπή, σε ένα ποτήρι με νερό. Μετά από δύο εβδομάδες περίπου, το βλαστάρι θα έχει αναπτύξει αρκετές ρίζες ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί απ'ευθείας στο χώμα.



Πηγή:www.gardena.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου