7 Φεβ 2014

Ρωσικό μπλόκο στο «ελληνικό» γιαούρτι της Chobani.

Φορτίο με γιαούρτι της γνωστής εταιρείας Chobani, το οποίο προοριζόταν για τους Αμερικανούς αθλητές που θα διαγωνιστούν στο Σότσι μπλόκαραν οι ρωσικές αρχές.


Το φορτίο παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ στο Νιού Τζέρσεϊ λόγω έλλειψης πιστοποιητικών εγγράφων. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να αποδεχτούν το αμερικανικό πιστοποιητικό ασφαλείας, ωστόσο η Ρωσία δεν επέτρεψε τη
μεταφορά του.

Το ρωσικό μπλόκο εντάσσεται σε μια ευρύτερη αμερικανορωσική διαμάχη για τα γαλακτοκομικά. Από το 2010, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα στη Ρωσία, καθώς δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στις προδιαγραφές υγιεινής με την ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία.



«Αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» made in USA

Η εταιρεία Chobani ιδρύθηκε το 2005 από τον Τούρκο μετανάστη Χαμντί Ουλούκαγια  στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην αμερικανική αγορά γιαουρτιού, διαφημίζοντας το  «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» της , το οποίο όμως παρασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Από το 2012, η Chobani είναι και επίσημος χορηγός της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Το μπλοκάρισμα των προϊόντων της από τις ρωσικές αρχές έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, με τους New York Times να κάνουν λόγο για διπλωματικό επεισόδιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το μπλοκάρισμα έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από πολιτικούς της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που προωθούν το γιαούρτι και οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους γιατί οι Αμερικανοί αθλητές μπορεί να στερηθούν μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία ήταν μέρος της διατροφής τους».



Ευκαιρία προβολής

Η εταιρεία Chobani, η οποία πρόσφατα έχασε δικαστική μάχη στη Βρετανία για την πώληση «ελληνικού» γιαουρτιού, φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το τελευταίο αυτό επεισόδιο για την προβολή της. «Θα ήθελα να πιστεύω ότι το γιαούρτι χαίρει διπλωματικής ασυλίας», ανέφερε ο Πίτερ Μακ Γκίνες, υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας, σε μια δήλωση που αναπαρήγαγαν κατά κόρον τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία Chobani διαθέτει τη στήριξη πολιτικών της Νέας Υόρκης, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις αγροτικές περιοχές στα βόρεια της Πολιτείας.

Οι γερουσιαστές Τσάρλς Σούμερ και Κίρστεν Γκίλιμπραντ ζητούν  το «Greek yogurt» να σερβίρεται στα σχολεία, ενώ ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο προγραμματίζει ένα δεύτερο συνέδριο με θέμα το γιαούρτι.

Κουρμαδάς Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου