23 Απρ 2012

Τι ανέφερε για τους αγρότες ο πρόεδρος της ΝΔ στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος στο Ζάππειο. Αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων.


«Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους», τόνισε ο κ. Α. Σαμαράς κατά την παρουσίαση από το Ζάππειο του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα, μέσα στις αναπτυξιακές προτεραιότητές της ΝΔ από την πρώτη χρονιά είναι η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής: Της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε τα εξής:

«Πρώτος στόχος μας: Να μικρύνουμε το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Θα εγκαινιάσουμε τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτρονική αγορά τους, όπου θα εμφανίζεται η τιμή και οι προσφερόμενες ποσότητες του παραγωγού και θα μπαίνουν οι αντίστοιχες παραγγελίες των εμπόρων.
Ό,τι ήταν μέχρι σήμερα η «λαϊκή» για τις λιανικές πωλήσεις θα είναι το δημοπρατήριο κυρίως για το χονδρικό εμπόριο.
Συνδυάζοντας την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών και τη γενίκευση των δημοπρατηρίων, θα συντριβεί ο εκβιασμός των μεσαζόντων. Από τις ίδιες της δυνάμεις της υγιούς αγοράς. Αλλά και υπό τη διαφανή εποπτεία του κράτους. Ενώ η ηλεκτρονική καταγραφή τιμών και ποσοτήτων θα δώσει τη χαριστική βολή στους μεσάζοντες.
Οι παραγωγοί θα παίρνουν ικανοποιητική τιμή, οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα και οι έμποροι θα βγάζουν ικανοποιητικό κέρδος, χωρίς να εκβιάζεται ούτε ο παραγωγός ούτε ο καταναλωτής.
Σήμερα, λόγω της κρίσεως, πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι άνθρωποι στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου. Προτεραιότητά μας, από την πρώτη μέρα, είναι τους να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον και αναπτυξιακές προοπτικές. Αλλά και να αποκαταστήσουμε την υγιή χρηματοδότηση πρώτης εγκατάστασής τους, που έχει πετσοκοπεί τελευταία.
Θα χρειαστεί και αλλαγή στις μορφές αγροτικής εκμετάλλευσης. Από μέτρα αναδασμού μέχρι και σύγχρονες μορφές όπως η συμβολαιακή γεωργία. Και η αναβάθμιση των συνεταιρισμών που πρέπει να γίνουν παραγωγικοί. Θα κάνουμε το αγρότη και τον κτηνοτρόφο επαγγελματία και επιχειρηματία. Με έμφαση στους κατ’ αποκλειστικότητα αγρότες. Και με συνεταιρισμούς που θα είναι κλαδικοί κυρίως.
Και θα του δώσουμε απευθείας πρόσβαση στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην καθετοποίηση και σε εξαγωγικές κατευθύνσεις. Αλλά και με φροντίδα για το κόστος τους, κυρίως το ενεργειακό κόστος και ζωοτροφές. Που σήμερα τους πνίγει.
Αλλά και στο κόστος ασφάλισής τους στον ΕΛΓΑ, που αντί να τους στηρίζει έχει γίνει βρόγχος γύρω από το λαιμό τους.
Αν στα επόμενα δύο χρόνια κερδίσουμε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής – της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας – έχουμε κερδίσει το μισό στοίχημα της Ανάπτυξης».

Κριτική από τα άλλα κόμματα
«Ο κ. Σαμαράς υπέπεσε στο ασυγχώρητο πια ατόπημα των εύκολων προεκλογικών εξαγγελιών. Των τζάμπα υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι πολίτες καταλαβαίνουν», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο. «Περιμένουμε με ενδιαφέρον το Ζάππειο 4 γιατί το σημερινό Ζάππειο 3 δεν ήταν παρά η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Σαμαρά να εξηγήσει τις ανακολουθίες, τις ασυνέπειες και τις αντιφάσεις του σε σχέση με το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2. Ο κ. Σαμαράς δεν βρήκε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την κυβέρνηση της ΝΔ και την κατάσταση στην οποία αυτή παρέδωσε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009. Επανέλαβε το γνωστό μοτίβο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και δική του πρωθυπουργία με λευκή εντολή.
Αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, να θωρακίσει την πατρίδα από τους διεθνείς κινδύνους και να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες» και κατηγορεί τον κ. Σαμαρά δεν τοποθετείται σε σχέση με τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος».

«Ο Α. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανίσει ως «νέο μοντέλο» την επιτάχυνση στον γνώριμο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησε ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας τη λαϊκή οικογένεια και στη βαθιά οικονομική κρίση, ενώ επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερα βάσανα χωρίς τέλος για το λαό, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με την ομιλία του εμφανίστηκε να 'ξέχασε' το νέο τσάκισμα της λαϊκής οικογένειας με τη Δανειακή Σύμβαση, που η ΝΔ συνυπέγραψε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε το ΚΚΕ. «Η ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ζάππειο επιβεβαιώνει άλλη μια φορά ότι η εργατική τάξη σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να προετοιμάσουν την αντεπίθεση τους για ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα θέσει τον παραγόμενο πλούτο στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών» προσθέτει το ΚΚΕ.

«Ο κ. Σαμαράς είναι ένας αμετανόητος υποστηρικτής των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου, των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της μείωσης της φορολογίας για το κεφάλαιο», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το ίδιο το μνημόνιο και τα μέτρα καταστροφής της χώρας. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο λαός μαζί με την ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να προχωρήσει, αφήνοντας πίσω του αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή και θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν το έργο τους», προσθέτει.

«Επαναφέρει ο Σαμαράς τις εκλογές, το ψευτοδίλημμα, ψευτοδημοψήφισμα του Παπανδρέου του Νοεμβρίου. Το επαναφέρει. Αυτό που έριξε ο κ. Παπανδρέου, το επαναφέρει ο κ. Σαμαράς», δήλωσε από την Κατερίνη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Ο κ. Σαμαράς μιλάει πολύ, αλλά επί της ουσίας δεν λέει τίποτα. Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται πολλά, αλλά δεν πείθει κανέναν. Τα καταστροφικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το μνημόνιο, που φέρει και τη δική του υπογραφή, είναι η πραγματική εικόνα της παράταξής του. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικές ρουκέτες», ήταν το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ.

«Τα μεγάλα κόμματα θα πρέπει να καταλάβουν τις ευθύνες τους. Το να βγαίνουν και να τάζουν παραμονές των εκλογών, θυμίζει τη λογική του «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι έγκλημα. Αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι αλήθεια, σχέδιο, προοπτική και στήριξη ευρωπαϊκή για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Ας σοβαρευτούν επιτέλους, έστω και δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο, μας προτάσσουν ως λύση το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο που καταρρέει και κατέστρεψε την χώρα. Οι προτάσεις του, μας αποδεικνύουν ότι ανήκει σε εκείνο το σπάνιο είδος, που εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα, αυτό που δεν καταλαβαίνει τι ζημιά προκάλεσε και τι συμβαίνει σήμερα στον τόπο. Είναι το μόνο είδος που οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν την εξαφάνιση του, σε όποιο πολιτικό σχηματισμό και αν βρίσκεται. Η χώρα πρέπει να αποδεσμευτεί από την ανακύκλωση των ίδιων πολιτικών, χρειάζεται νέες πολιτικές δυνάμεις, χρειάζεται τους οικολόγους πράσινους», ήταν το σχόλιο των Οικολόγων Πρασίνων.

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου