31 Μαρ 2013

Πράσινοι «διατροφικοί» θησαυροί.


Είναι θρεπτικά, υγιεινά, γευστικά και οικονομικά. Το διακριτικό τους γνώρισμα, είναι το πράσινο χρώμα. Τα πράσινα λαχανικά, αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους, κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.



Ωμά ή μαγειρεμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, πολτοποιημένα ή
σαν αφέψημα, τα πράσινα λαχανικά, καταναλώνονται όλες τις ώρες της μέρας, είτε σαν επιδόρπιο, είτε σαν πλήρες γεύμα.

Η διατροφική τους αξία, οι ευεργετικές και οι «φαρμακευτικές» τους ιδιότητες είναι αμέτρητες. Επιπλέον χαρίζουν υγεία και ευεξία, ενώ διατηρούν και... τη σιλουέτα μας. Οι επιλογές είναι άφθονες και το διατροφολόγιό μας σίγουρα «χωράει» κάποιες από τις παρακάτω τροφές:

Φασολάκια

Τα αγαπάμε, γιατί: Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Κ και C. Μόλις 10 φασόλια αρκούν, για να μας δώσουν το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών και περιέχουν χαμηλά επίπεδα μεταλλικών ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Πώς τα απολαμβάνουμε; Ψημένα σε ελαιόλαδο, στον ατμό αλλά και ωμά (ή μαγειρεμένα) σε σαλάτες.


Πράσινο Τσάι

Το αγαπάμε, γιατί: Όλες οι ποικιλίες τσαγιού, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, όμως το πράσινο τσάι παραμένει στην κορυφή της «ιεραρχίας». Λόγω του ότι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο αφέψημα, εξακολουθεί να παραμένει πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, προφυλάσσει από το διαβήτη, την παχυσαρκία αλλά και προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα. Πρόσφατες μελέτες, που διενεργήθηκαν το 2012, «έριξαν φως» στην αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού, επισημαίνοντας την ευεργετική του συμβολή κατά του προστάτη και του καρκίνου του στήθους.

Πώς το απολαμβάνουμε; Εκτός από τον προφανή τρόπο, ως ζεστό ή κρύο αφέψημα, το πράσινο τσάι μπορεί να αποτελέσει συστατικό για κρεμώδη και φρουτένια smoothies.


www.wikipedia.org
Πράσινες πιπεριές

Τις αγαπάμε, γιατί: Μπορεί οι κόκκινες πιπεριές να είναι προτιμότερες γευστικά, λόγω κυρίως της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, αλλά και οι πράσινες πιπεριές αποδεικνύονται εξίσου θρεπτικές. Μια κούπα πράσινες ωμές πιπεριές περιλαμβάνει 120mlg βιταμίνης C, περισσότερη δηλαδή ποσότητα βιταμίνης και από το πορτοκάλι. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α και καλίου. Επιπλέον, είναι γεμάτες νερό, ό,τι καλύτερο δηλαδή για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Πώς τις απολαμβάνουμε; Συνδυάζονται ιδανικά με ψωμάκια ολικής άλεσης, μπισκότα κράκερ ή πατατάκια για ένα γευστικό και θρεπτικό επιδόρπιο. Ακόμη μπορείτε να τις συνοδεύσετε με κάποιο dip ή χούμους ή με λίγο τυρί για πιο έντονη γεύση.


Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα αγαπάμε, γιατί: Τα διατροφικά τους οφέλη, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, Β6 και C καθώς και σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους βοηθάει σημαντικά στην προστασία της καρδιακής λειτουργίας, στην αποτροπή επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πώς τα απολαμβάνουμε; Όσο πιο φρέσκα είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, τόσο πιο ήπια είναι η γεύση τους. Δοκιμάστε τα σε λεπτές φέτες σε κάποια λαχανοσαλάτα, ή ψητά με λίγο ελαιόλαδο ή και απλά στον ατμό, αν είστε λάτρεις της υγιεινής διατροφής.


Edamame- φασόλια σόγιας

Τα αγαπάμε, γιατί: Τα φασόλια σόγιας, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνες. Επιπλέον είναι πλούσια σε αμινοξέα, ενώ έχουν και σημαντική προστατευτική δράση για τον οργανισμό.

Πώς τα απολαμβάνουμε; τα σπόρια σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά σε σαλάτες ή για να εμπλουτίσουν τη γεύση κάποιας σούπας. Ιδιαίτερα νόστιμα είναι τα σοταρισμένα φασόλια σόγιας μέσα σε σκόρδο, ελαιόλαδο και ξανθές σταφίδες. Τα κατεψυγμένα σπόρια σόγιας, μπορούν να μπουν για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων προκειμένου να ξεπαγώσουν και να αποτελέσουν ένα θρεπτικό επιδόρπιο, για όλες τις ώρες της μέρας.


Ακτινίδια

Τα αγαπάμε, γιατί: Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, με προστατευτική δράση για την όραση. Μελέτη του 2011 έδειξε, ότι καταναλώνοντας τρία ακτινίδια την ημέρα, μπορούμε να μειώσουμε με φυσικό τρόπο την αρτηριακή πίεση.

Πώς τα απολαμβάνουμε; Ωμά, σκέτα ή σε φρουτοσαλάτες, αλλά και σε δροσερά smoothies.


www.wikipedia.org
Βασιλικός

Τον αγαπάμε, γιατί: Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, K και B6, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Άρα συντρέχουν πολλοί και καλοί λόγοι, για να τον συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας. Το «θαυματουργό» βότανο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους (ρυθμίζοντας την ορμόνη κορτιζόλη), ενώ ακόμη μπορεί να νικήσει και την ακμή.

Πώς τον απολαμβάνουμε; Τα φρέσκα βότανα, όπως ο βασιλικός νοστιμίζουν ιδιαίτερα τα γεύματά μας, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες ή νάτριο. Είναι ιδιαίτερα νόστιμος, σε συνδυασμό με ντομάτες, αλλά μπορείτε να τον προσθέσετε σε κάθε είδος σαλάτας, σε γεύματα με κοτόπουλο ή σε συνοδευτικές σάλτσες κρέατος. Φτιάξτε ένα σπιτικό πέστο, με ελαιόλαδο, κουκουνάρια και κρεμμύδι και βάλτε το στην κατάψυξη με τη μορφή μικρών κύβων για να το χρησιμοποιήσετε, στο μέλλον.


www.wikipedia.org
Θυμάρι

Το αγαπάμε, γιατί: Ένα μόλις κουταλάκι του τσαγιού αρκεί για να εφοδιάσει τον οργανισμό, με το 7% της απαιτούμενης ποσότητας σιδήρου και βιταμινών A, C, E και K. Έρευνες υποστηρίζουν, ότι το θυμάρι βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης και στην καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων.

Πώς το απολαμβάνουμε; Συνδυάζεται εξαιρετικά με το αυγό και το ψάρι και είναι πολύ πιο νόστιμο σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο βότανο ή καρύκευμα.


Ελιές

Τις αγαπάμε, γιατί: Όπως το ελαιόλαδο, έτσι και οι ελιές περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά και προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση αρθρίτιδας, διαβήτη, ενδεχομένως και καρκίνου. Ως προς το χρώμα, οι πράσινες είναι άγουρες (συλλέγονται πριν ωριμάσει ο καρπός τους) αλλά είναι βρώσιμες, ενώ οι μαύρες είναι πλήρως ώριμες.

Πώς τις απολαμβάνουμε; Είναι εξαιρετικό επιδόρπιο, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε, καθώς η περιεκτικότητα νατρίου ενδέχεται να είναι υψηλή. Η πάστα ελιάς, είναι ιδιαίτερα νόστιμη και η χρήση της διαδεδομένη (κυρίως σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο). Οι πράσινες ελιές είναι ιδανικές σε βραστά πιάτα με βάση το κρέας.


www.wikipedia.org
Λαχανίδες

Τις αγαπάμε, γιατί: Περιέχουν μεγάλες δόσεις ασβεστίου, βιταμινών Α και Κ, σιδήρου και φυτικών ινών. Είναι ευεργετικές για τα οστά, ενώ συμβάλλουν και στην πήξη του αίματος.

Πώς τις απολαμβάνουμε; Είναι λίγο άνοστες ως συστατικό σε κρεμώδη ροφήματα, αλλά είναι πολύ θρεπτικές. Μερικές λαχανίδες σε σούπες, βραστά φαγητά ή ομελέτες δίνουν άλλο τόνο στο φαγητό.


Πηγή:www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου