28 Οκτ 2013

Πατάτες: 10 νόστιμοι τρόποι για να τις απολαύσετε.

Η γεύση της πατάτας είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καρυκεύματα, αλμυρά τυριά, μπέικον και πικάντικες σάλτσες, μετατρέποντας όλα αυτά τα συνοδευτικά, από απλούς «ενισχυτές γεύσης» σε εύγευστους πρωταγωνιστές. Οι τρόποι λοιπόν, να μαγειρέψει κάποιος μια πατάτα είναι τόσοι όσοι και τα άστρα του ουρανού…

Δεν είναι βέβαια, όλοι οι τρόποι επιτυχημένοι και δεν είναι όλοι οι
τρόποι άξιοι επαναλήψεως. Όλοι όμως, έχουμε ένα αγαπημένο πιάτο με πατάτα. Ακόμα και αν είναι απλά η δικαιολογία για να φάμε περισσότερο… μπέικον.

1.         Ο πιο άχαρος ομολογουμένως τρόπος να μαγειρέψει κανείς μια πατάτα είναι να τη βράσει. Οι βραστές πατάτες, είτε στον ατμό, είτε στο νερό, μάλλον ανακαλύφθηκαν ως το ενδιάμεσο στάδιο για τον πουρέ. «Στολίστε» τη με λίγο χοντρό αλάτι, φρέσκο πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και δεντρολίβανο ή άνηθο και σίγουρα, θα τη λατρέψετε.


2.         Οι περισσότερες σούπες είναι αναμφίβολα, ένα νόστιμο και σχετικά εύκολο και γρήγορο γεύμα, ιδανικό για τον χειμώνα. Η πατατόσουπα βέβαια, δεν είναι η πιο νόστιμη σούπα από όλες, μιας και η γεύση της είναι κάπως επίπεδη και άτονη. Αν προσθέσετε όμως, λίγο μπέικον, τριμμένο τυρί και μερικά μπαχαρικά θα την κάνετε αγνώριστη.

3.         Η πατατοσαλάτα ήρθε στο φως, πιθανότατα όταν κάποιος βαρέθηκε να τρώει βραστές πατάτες και πριν αυτές εξελιχθούν σε πουρέ, διανθίστηκαν με μαγιονέζα, άνηθο και κάππαρη. Και ευτυχώς για τους ουρανίσκους μας, αποδείχθηκε πολύ σοφή κίνηση…

4.         Επίσης και εκτός από την κατσαρόλα ή τον ατμομάγειρα, υπάρχει και ο φούρνος, που καταφέρνει θαύματα στην περίπτωση της πατάτας. Οι ψητές πατάτες τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο, ψημένες με τη φλούδα τους, περιχυμένες με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, λίγο χοντρό αλάτι και ίσως, μερικά κομματάκια μπέικον και γραβιέρα, θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε παράφορα.


5.         Αν είστε από τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας, τότε σίγουρα θα αγαπάτε τις πατάτες φούρνου. Με μπόλικο λεμονάκι και κομμένες σε κυδωνάτο σχήμα, αναδεικνύουν το απόλυτο μεγαλείο της πατάτας. Θα σας χορτάσουν στα σίγουρα, τόσο το στομάχι σας, όσο και την ψυχή σας. Μην ξεχνάτε ποτέ όμως, τις αμέτρητες επιλογές που έχετε, αν τις εμπλουτίσετε με καρυκεύματα και κυρίως, λίγη κανέλα.

6.         Η ευτυχία ξέρουμε καλά ότι βρίσκεται στην απλότητα. Και αυτή την ευτυχία την προσφέρουν στο μέγιστο βαθμό οι απλούστατες τηγανιτές πατάτες (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε τις τέλειες τηγανιτές πατάτες http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2286921 ). Αυτό το ξέρουμε άλλωστε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, που τρώγαμε τις πατάτες με το χέρι και μπορούσαμε να ζήσουμε μόνο με αυτές. Η αλήθεια είναι άλλωστε, ότι όσες συνταγές κι αν ανακαλύψετε, όσο νόστιμες και δημιουργικές κι αν είναι, πάντα θα καταλήγετε να τηγανίζετε πατάτες για τα παιδιά ή τους καλεσμένους σας, γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.


7.         Οι τηγανιτές πατάτες ωστόσο, αν κοπούν σε ακανόνιστα κυβάκια και σκεπαστούν με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τότε έχουμε νοστιμότατες ισπανικές patatas bravas.

8.         Αν πάλι βαρεθήκατε τη ντομάτα, δοκιμάστε να τις κάνετε αλλιώς πατάτες ογκρατέν με λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα, μπόλικο τυρί και μπείκον.

9.         Για όσους δεν το ξέρουν, τα gnocchi δεν είναι ζυμαρικά, αλλά τις περισσότερες φορές φτιάχνονται από πατάτα. Αφού τα βράσετε μέχρι να έρθουν στην επιφάνεια, συνοδεύστε τα με νόστιμες σάλτσες, άσπρες, κόκκινες ή ροζέ και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείτε με τη νοστιμιά τους. Δοκιμάστε gnocchi με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, με σος 4 τυριών, με μπέικον και κρέμα γάλακτος, με μανιτάρια αλά κρεμ ή ακόμα και μόνο με τριμμένη παρμεζάνα και λίγο δυόσμο.


10.       Τέλος, ο πουρές κερδίζει όλες τις προαναφερθείσες εκδοχές της πατάτας (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε τον πιο λαχταριστό πουρέ http://www.clickatlife.gr/story/geusi/pos-na-ftiaksete-ton-teleio-poure-patatas-?id=2308703 ). Οι ξένοι το λένε comfort food (φαγητό που σου φτιάχνει τη διάθεση). Εμείς δεν έχουμε παρόμοια έκφραση, αλλά όλοι νιώθουμε τη ζεστασιά της ευτυχίας κάθε φορά που τρώμε, μπουκιά μπουκιά τον καυτό βουτυρένιο πουρέ. Αρκεί να είναι βελούδινος και… σπιτικός. Αν μάλιστα έξω βρέχει και φυσάει, τότε ακόμα καλύτερα... Τα πάντα είναι θέμα σκηνοθεσίας!


Πηγή:www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου