14 Οκτ 2013

Οι ξηροί καρποί καταπολεμούν τη χοληστερίνη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ξηροί καρποί, σε μικρές ποσότητες, αποτελούν τροφή με υψηλή διατροφική αξία διότι είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ως αποτέλεσμα, οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού αλλά και στην ακόμη καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Μια ακόμη δράση τους, που δεν είναι τόσο γνωστή, είναι αυτή σε σχέση με τη χοληστερίνη, καθώς φαίνεται ότι περιέχουν
συστατικά που λειτουργούν άμεσα στη μείωσή της και την απομόνωσή της από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα δύο κυριότερα από αυτά είναι οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές ίνες. Και τα δύο, για διαφορετικές αιτίες το καθένα, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης της τροφής από το έντερο, με συνέπεια τη μικρότερη απορρόφηση και τη μεγαλύτερη αποβολή της από τον οργανισμό. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι ξηροί καρποί με τα υψηλότερα ποσά φυτικών στερολών είναι τα φιστίκια Αιγίνης και ο πασατέμπος.
Όσοι λοιπόν επιθυμούν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους, εκτός από την αποφυγή λιπαρών τροφών, θα μπορούσαν σε καθημερινή βάση να εισαγάγουν στο μενού τους και μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης και γενικότερα ξηρών καρπών, κατά προτίμηση ανάλατων.



Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου