11 Οκτ 2013

Μετά το πετρέλαιο, με την εξισωτική συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας.

Ολοκληρώθηκε με το ποσό των 55.732.160 ευρώ σε 443.166 δικαιούχους αγρότες η πίστωση των λογαριασμών για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σειρά έχει να πιστωθούν τα χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση.

Τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της
άνοιξης.Τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, μειωμένα κατά 15-30% βρίσκουν τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους οι αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ αντίστοιχες περικοπές αναμένονται και στην εξισωτική αποζημίωση, που καθυστέρησε κι άλλο η πληρωμή της.

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν αγρότες δεν έχουν πληρωθεί καθόλου την επιστροφή του ΕΦΚ. Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή το μέτρο των συμψηφισμών με τις οφειλές στον ΟΓΑ, οπότε όποιος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν παίρνει επιστροφή πετρελαίου.

Στις περιπτώσεις που τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα μέχρι και 30% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης αυτό οφείλεται, σύμφωνα πάλι με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην περικοπή κατά 22% που επέβαλε η τρόικα. Και η περικοπή ήταν αναδρομική και αφορούσε και την προκαταβολή της άνοιξης.

Προφανώς δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα, ούτε καμία καθυστέρηση στις πληρωμές, απλά έπρεπε να διασταυρωθούν οι καρτέλες του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΟΓΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών έκανε την αναπροσαρμογή με την αναδρομική μείωση κατά 22%.

Αλεξανδρής Πέτρος



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου