3 Ιουν 2012

Κραχ στις εισαγωγές. Ίσως δούμε προβλήματα και στα Γεωργικά εφόδια.



H Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σήμανε συναγερμό μετά την απόφαση ασφαλιστικών φορέων να διακόψουν την ασφάλιση παραγγελιών προς την Ελλάδα. Οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τις εισαγωγές την ώρα που 200.000 επιχειρήσεις  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν  στα νέα « δυσοίωνα» οικονομικά δεδομένα.


Ενα αναπάντεχο, νέο πλήγμα δέχτηκε η ελληνική αγορά μετά την απόφαση των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών ασφάλισης εξαγωγών να σταματήσουν να καλύπτουν αποστολές εμπορευμάτων προς την Ελλάδα λόγω... δραχμοφοβίας.

Όπως αναφέρει σχετικά το espressonews.gr, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν ότι αυτή η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εξέλιξη δοκιμάζει στα όριά τους τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων και απειλεί να προκαλέσει ακόμη και ελλείψεις αγαθών στα ράφια.


Ενας από τους μεγαλύτερους οίκους ασφάλισης πιστώσεων, η γερμανική Euler Hermes, θυγατρική του ασφαλιστικού κολοσσού Allianz, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διακόπτει την ασφάλιση πιστώσεων σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές, κάνοντας έμμεση αναφορά στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Εξαιτίας των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και της πολιτικής αβεβαιότητας, έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος των εξαγωγών προς την Ελλάδα» τόνισε η γερμανική εταιρεία. Αλλη μεγάλη εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων, η γαλλική Coface αποκάλυψε ότι έχει διακόψει εντελώς εδώ και μερικούς μήνες την ασφάλιση εξαγωγών προς τη χώρα μας. Στην ιστοσελίδα της μάλιστα η Coface έχει αναρτήσει ειδική ανάλυση, όπου αναφέρεται στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική, αλλά αυτό το αδιανόητο σενάριο δεν μπορεί πλέον να παραγνωρίζεται.

Οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων πληρώνονται από τους εισαγωγείς εμπορευμάτων για να καλύπτουν τον κίνδυνο να μείνει απλήρωτος ο προμηθευτής τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ως τώρα, οι εταιρείες αυτές μπορεί να αρνούνταν την κάλυψη ορισμένων εταιρειών, για τις οποίες έκριναν ότι υπήρχε υψηλός κίνδυνος να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ή ζητούσαν υψηλότερα ασφάλιστρα. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν έχει «διαγραφεί από τον χάρτη» μια ολόκληρη χώρα της Ευρώπης από τις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά με την Ελλάδα καθώς οι εταιρείες θεωρούν ότι σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, ακόμη και υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις θα δυσκολευθούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στην πράξη, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στους «Financial Times», οι ελληνικές εταιρείες που εισάγουν απαραίτητες για την παραγωγή τους πρώτες ύλες ή τελικά εμπορεύματα θα έχουν δύο επιλογές: ή να πληρώσουν πολύ αυξημένα ασφάλιστρα σε κάποια εταιρεία ασφάλισης που εξακολουθεί να κάνει δουλειές με ελληνικές επιχειρήσεις ή να μείνουν χωρίς ασφάλιση, εξοφλώντας τις εισαγωγές τους μετρητοίς και προκαταβολικά.

Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα, σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που άλλοτε εξοφλούσαν με πίστωση ενενήντα ημερών τις εισαγωγές τους, ενώ τώρα η προκαταβολική εξόφληση τοις μετρητοίς γίνεται κανόνας. Θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων και μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν σαφώς καλύτερη αντοχή σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ενώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίου θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και εκφράζονται φόβοι ότι αυτό θα επιταχύνει την πορεία τους προς το «λουκέτο».

Τεράστια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οπως τόνισε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η απόφαση αυτή (σ.σ.: της Euler Hermes), σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της Coface το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας. Η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους».

Τα σοβαρά προβλήματα στις εισαγωγές φτάνουν και στον τελικό καταναλωτή, με τη μορφή των ελλείψεων, που ήδη παρατηρούνται στην αγορά. Οπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος στους «F.T.», ήδη βλέπουμε ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ο περιορισμός της πίστωσης στις εισαγωγές μεταφέρεται σε όλη την αγορά καθώς οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς πιέζουν πλέον τους εμπόρους για σύντομη εξόφληση των υποχρεώσεών τους, σε ένα με δύο μήνες, ενώ παλαιότερα μπορεί να έδιναν πίστωση ακόμη και για έξι μήνες.

Στο μεταξύ, ο τζίρος στο λιανεμπόριο καταρρέει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Μάρτιο, η μείωση του τζίρου σε ετήσια βάση ξεπέρασε το 15%. Στα σούπερ μάρκετ η μείωση του τζίρου ήταν 11,4%, ενώ ξεπέρασε το 20% στα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού.

Πηγή:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου