12 Ιουν 2012

Χνουδωτή μούχλα.


Προκαλών οργανισμός: Pseudoperonospora cubensis

Φάσμα προσβαλλομένων:
Προσβάλλει τόσο το πεπόνι όσο και το αγγούρι, το τελευταίο όμως βαρύτερα.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η χνουδωτή μούχλα είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 του περασμένου αιώνα, υπήρξε η πλέον καταστροφική νόσος του αγγουριού στην Τσεχία. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μια πρώιμη μόλυνση, είναι δυνατό να καταστρέψει όλη τη σοδειά.

Συμπτώματα και διαταραχές:



Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή αρκετών κίτρινων γωνιωδών κηλίδων μεταξύ
νεύρων στα φύλλα. Ένας λεπτός, γκριζόμαυρος όγκος κονιδιοφόρων αναπτύσσεται στο κάτω μέρος των κηλίδων όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία).





Αρ γότερα, ο αριθμός των κηλίδων αυξάνεται και αρχίζουν να νεκρώνονται. Όταν προσβληθεί περίπου το μισό φύλλο, τότε νεκρώνεται ολόκληρο το φύλλο και οι άκρες του γυρίζουν προς τα πάνω. Η σοβαρότατη φυλλόρροια αποδεκατίζει την παραγωγή. Τα νεαρότερα φύλλα (προτού αποκτήσουν περίπου τη μισή από την τελική τους επιφάνεια), κοτσάνια και καρποί, δεν προσβάλλονται.









Υπάρχει περίπτωση τα πρώιμα συμπτώματα να συγχέονται μ’ εκείνα του μωσαϊκού, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση οι κίτρινες κηλίδες δεν περιορίζονται μεταξύ των νεύρων και ο γκριζόμαυρος όγκος δεν εμφανίζεται στην κάτω πλευρά των κηλίδων. Επιπλέον, το μωσαϊκό αρχίζει να εμφανίζεται στα νεαρότερα φύλλα.




Κύκλος ασθένειας:
Ο μύκητας διαχειμάζει στη λεκάνη της Μεσογείου τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε ζιζάνια του είδους των κολοκυνθοειδών και η μόλυνση διασπείρεται σταδιακά στη διάρκεια του καλοκαιριού από τον άνεμο και τον αέρα προς τα Βορειοδυτικά. Τα αρχικώς προσβεβλημένα φύλλα λειτουργούν ως πηγή μόλυνσης για τα γειτονικά τους φύλλα και φυτά. Μέσα σε μία καλλιέργεια, τα σπόρια διασκορπίζονται από τον άνεμο και τις σταγόνες του νερού στη διάρκεια της βροχής, ή με το πότισμα από επάνω. Ο υγρός και σχετικά ζεστός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας. Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 18 και 23 °C. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο κύκλος της ζωής θα διαρκέσει μόνο  3 – 4 ημέρες, και τα απροστάτευτα φυτά θα καταστραφούν σχεδόν ολοσχερώς μέσα σε ελάχιστες μέρες. Αυτός ο μύκητας ανέχεται χωρίς να χάσει τη ζωντάνια του,θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους  30 °C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου