23 Νοε 2012

Αιτήσεις για 5.500 στρέμματα καλλιέργειας ροδιάς στο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας 2012 του ΕΛΓΑ .


Απόφαση να ενταχθεί τελικά και η καλλιέργεια της ροδιάς στο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το έτος 2012, ελήφθη στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου (στις 29/10). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δικαιούχοι υπέβαλαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αιτήσεις οι οποίες συνολικά αφορούν 5.500 στρέμματα καλλιέργειας
ροδιάς, οι οποίες και αξιολογούνται. «Κύκλοι» του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι φέτος οι αιτήσεις (σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αξιολογήσεις) καλύπτουν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος (10 εκατ. ευρώ) ενώ από αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2011, που δεν ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ (ο προϋπολογισμός όλων των αιτήσεων του 2011 δεν ξεπερνούσαν τα 5,5 εκατ. ευρώ). Συνολικά το 2012 έχουν κατατεθεί περίπου 500 αιτήσεις.

Φέτος οι αιτήσεις μόνο για την καλλιέργεια της ροδιάς (η οποία έχει επιδότηση 100 ευρώ/στρέμμα) καλύπτουν περίπου 6 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας.

Πως θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι
Σημαντικό να υπογραμμιστεί είναι ότι με για το πρόγραμμα του 2012 προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης των συστημάτων ενεργητικής προστασίας. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.

Το Φεβρουάριο το πρόγραμμα του 2013
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΑγροΤύπου, οι δικαιούχοι του προγράμματος πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας για το 2013 δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί πριν τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους.
Δεδομένης λοιπόν της έγκαιρης προκήρυξής του κύκλοι του ΕΛΓΑ δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι: «Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν απορριφθεί για διάφορους λόγους ή δεν πρόλαβαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση θα μπορούν να το κάνουν στο πρόγραμμα του 2013.

Το 2011
Να επισημανθεί ότι το 2011, 100 παραγωγοί έμειναν εκτός χρηματοδότησης, του προγράμματος αντιχαλαζικών διχτυών και αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Ειδικότερα, ο οργανισμός ενέκρινε τις αιτήσεις 347 φυσικών και νομικών προσώπων από τις 447 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά για το πρόγραμμα. Οι αιτήσεις, που εγκρίθηκαν, αφορούσαν 4.186 στρέμματα αμπελοειδών και δενδρωδών καλλιεργειών.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

                                                                       
Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου