24 Νοε 2012

Δυτική Μακεδονία: Βιομάζα για την ενέργεια και την ανεργία.


H ανταλλαγή και η μεταφορά εμπειριών μεταξύ των κοινοτικών εταίρων του προγράμματος BIO-EN-AREA, προκειμένου να αυξήσουν τις ικανότητές τους και να ευνοήσουν τη βελτιστοποίηση της χρήσης της βιοενέργειας, αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ως στόχος του προγράμματος είναι επίσης και η μεθοδολογία, που χρησιμοποιούν τα προηγμένα κράτη στη χρήση της βιοενέργειας, όπως της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ώστε μέσα από τη επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί σε περιφέρειες που μετέχουν στο σχέδιο δράσης, όπως είναι και η Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ενέργειας της Σουηδίας, Hans Gulliksson, η πρακτική της χώρας του, που χρησιμοποιεί τη βιομάζα για το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να κάνει σταδιακά και η Ελλάδα, σε συνδυασμό και με άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Μάλιστα όπως τόνισε η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό για τη χρήση βιομάζας και αυτό που απομένει είναι η μεθοδικότητα. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, αφού επισήμανε ότι η περιοχή μας «ζει ενεργειακή φτώχια», τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από την περιφέρεια με τη συμμετοχή και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να είναι στο επίπεδο των εξελίξεων σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο πρόγραμμα BIO-EN-AREA ως εκπρόσωπος της χώρας μας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμμετέχουν επίσης: Το Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο της Καστίλης και Λεόν, από την Ισπανία, η αυτόνομη επαρχία του Trento από την Ιταλία, η Νοτιο-Ανατολική Περιφερειακή Αρχή της Ιρλανδίας, το Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Σουηδίας και ο Οργανισμός Ενέργειας τη Νότιας Περιφέρειας της Εσθονίας.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου