22 Νοε 2012

Θερμοκήπιο «εν πλω».


Αποτέλεσμα ενός ερευνητικού σχεδίου που διερευνά το κατά πόσο είναι βιώσιμη μια καλλιέργεια που δεν θα απαιτεί χώμα είναι ένα πλωτό θερμοκήπιο.


Το εν λόγω θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών πλέει στον ποταμό Hudson στη Νέα Υόρκη, ενώ κινείται αποκλειστικά με «πράσινες» πηγές ενέργειας -ηλιακή, αιολική και
βιοκαύσιμα, με μηδενικές εκπομπές CO2.

Το Science Barge, όπως ονομάζεται το πλωτό θερμοκήπιο, διαθέτει μια αίθουσα διδασκαλίας για περιβαλλοντικά θέματα,  γι΄αυτό και χιλιάδες μαθητές σχολείων αλλά και ενήλικες το επισκέπτονται κάθε χρόνο και κάθονται στα. θρανία της αίθουσας διδασκαλίας του για να εκπαιδευτούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το πρότζεκτ άρχισε να σχεδιάζεται το 2007 και τα λαχανικά που παράγονται σε αυτό τρέφονται αποκλειστικά από νερό κι όχι από το έδαφος. Το νερό από το οποίο τρέφονται τα φυτά προέρχεται αποκλειστικά από το ποτάμι και τη βροχή και δεν χρησιμοποιείται κανένα λίπασμα ή ζωοκτόνο. Στόχος άλλωστε αποτελεί να αποδειχθεί πως μπορεί μια τέτοια καλλιέργεια να είναι βιώσιμη.

Ειδικά στις πόλεις, όπου τα χώματα είναι δυσεύρετα, αλλά και οι όποιες εκτάσεις υπάρχουν δεν είναι υγιή εδάφη και στερούνται πολλών θρεπτικών συστατικών μια τέτοια ανακάλυψη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου