24 Σεπ 2013

Αγελάδες με σύνδεση στο... ίντερνετ.

Αγρότες στο Έσεξ της Μ. Βρετανίας χρησιμοποιούν ένα σύστημα ανίχνευσης αγελάδων, προκειμένου να παρατηρούν μέσω διαδικτύου τα κοπάδια τους .


Μια φάρμα στο Έσεξ, ήδη διαχειρίζεται το νέο λογισμικό μέσω ίντερνετ, για να παρατηρεί και να αναλύει τις συμπεριφορικές συνήθιες των αγελάδων.


Η ερευνητική ομάδα που ευθύνεται για το σύστημα ανίχνευσης αυτό, προσκολά ένα σύστημα GPS σε κάθε αγελάδα, καθώς και ειδικούς σένσορες γύρω από την φάρμα, μέσω των οποίων ανιχνεύει τις κινήσεις αλλά και τις αντιδράσεις του κάθε θηλαστικού. 

Στη συνέχεια οι πληροφορίες, στέλνονται στον υπολογιστή και στο κινητό τηλέφωνο του κτηνοτρόφου μέσω ίντερνετ με τη μορφή μηνύματος.

Άν μια αγελάδα αρχίσει να συμπεριφέρεται παράξενα ή αν απομακρυνθεί από το χωράφι, ο ιδιοκτήτης της μπορεί να την εντοπίσει έτσι ώστε να διαγνώσει ή να επιλύσει το πρόβλημα.  

Οι πληροφορίες, δίνουν στοιχεία όχι μόνο για την κάθε αγελάδα ξεχωριστά, αλλά και για την μεταξύ τους αλλιλεπίδραση και συμπεριφορά, δίνοντας έτσι μία νέα πολύ πιο αναλυτική εικόνα του τι συμβαίνει στο εκάστοτε κοπάδι.


Το σύστημα καταγράφει δεδομένα 24 ώρες την ημέρα και όσοι το έχουν δοκιμάσει κάνουν λόγο για ένα εργαλείο που σε βάθος χρόνου τους εξοικονομεί πάρα πολλά χρήματα. Πέρα απο το γεγονός ότι μειώνονται οι αναγκαίες εργάσιμες ώρες, η διαδικτυακή πληροφόρηση λειτουργεί και ώς έγκαιρη διάγνωση και λύση προβλημάτων που ειδάλλως θα κόστιζαν πολύ πιο ακριβά στον κτηνοτρόφο, όπως ασθένειες, ή τραυματισμοί.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου