5 Σεπ 2013

Μάχη στις Βρυξέλλες για την προστασία της φέτας.

Να απαγορευτεί η διαφήμιση φέτας του Καναδά ως ελληνική με αφορμή την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.


Μάχη...διεξάγεται από το πρωί της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου στο κολέγιο των επιτρόπων που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την προστασία της ελληνικής φέτας. Τη μάχη δίνει η κοινοτική επίτροπος
Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μ. Δαμανάκη με αφορμή την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Καναδά που έφερε σήμερα προς συζήτηση ο Βέλγος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου Κάρελ Ντε Χυχτ.

Ο Βέλγος επίτροπος μέσα στη βιασύνη να κλείσει τη συμφωνία αγνόησε ότι μεταξύ άλλων, ο Καναδάς παράγει και φέτα, την οποία οι παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις διαφημίζουν και ως ελληνική. Το παράπτωμα υπέπεσε στην αντίληψη του επιτελείου της Μ. Δαμανάκη που προετοίμασε την επίτροπο για το τι επρόκειτο να ακούσει σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με ανώτερη κοινοτική πηγή, που έχει γνώση της συζήτησης στο κολέγιο, στόχος της επιτρόπου είναι αφενός να απαγορευτεί να διαφημίζεται η καναδέζικη φέτα ως ελληνική, αφετέρου να μην επιτραπεί σε νέους παραγωγούς να μπουν σε αυτή τη βιομηχανία, δεδομένου ότι η φέτα είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας προέλευσης. Μέχρι σήμερα και καθώς δεν υπήρχε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το τι γινόταν στον Καναδά δεν μπορούσε να ελεγχθεί ή να επηρεαστεί από τις Βρυξέλλες. Όταν οριοθετούνται όμως αμοιβαιότητες πρέπει να γίνεται σεβαστό και το νομικό καθεστώς στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής ο Κάρελ ντε Χυχτ, που έφερε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά προς συζήτηση κρατά σθεναρές αντιστάσεις, καθώς θέλει οι υπογραφές να πέσουν το συντομότερο – ενόψει και της λήξης της θητείας της Κομισιόν. Για να συμβεί όμως αυτό και να περάσει η συμφωνία από το κολέγιο, θα πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη και τα ελληνικά συμφέροντα. Για την ώρα η μάχη συνεχίζεται.


Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου