24 Σεπ 2013

Το ελληνικό λάδι δεν φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σημαντικές απώλειες εσόδων, τόσο για τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όσο και για την εθνική οικονομία, σημειώνονται εξαιτίας της απουσίας οργανωμένης πολιτικής εξαγωγών ελαιολάδου.
Για παράδειγμα όπως προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, η προώθηση ελληνικού ποιοτικού έξτρα παρθένου και βιολογικού ελαιόλαδου, είναι ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο, καθώς την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές έχουν οι Ισπανία και η Ιταλία,
αλλά και το Βέλγιο και η Τυνησία!
Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη γαλλική αγορά παραμένουν υποτονικές με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 6η θέση, μολονότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα.
Επειδή η αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου πρέπει να μην είναι συγκυριακή αλλά αποδοτική μακροπρόθεσμα, στη βάση ενός εθνικού  σχεδίου διείσδυσης στις προνομιακές αγορές με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τυποποίησης και δημιουργίας επώνυμων προϊόντων, ΠΟΠ και ΠΓΕ, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν επιτέλους οι ενέργειες ως προς την προώθηση τυποποιημένου ελληνικού ποιοτικού και βιολογικού ελαιόλαδου σε προνομιακές αγορές όπως η γαλλική και να ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελλήνων παραγωγών.
Επιπλέον, η κ. Φούντα ζητά να υπάρξει σαφής πολιτική, ώστε να προωθείται συστηματικά η τυποποίηση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο ώστε να μην χαρίζουμε πια την προστιθέμενη αξία σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Αναλυτικά η ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
Σύμφωνα με την έκθεση «Η αγορά ελαιολάδου στη Γαλλία», που δημοσιοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στη γαλλική αγορά για την προώθηση ποιοτικού, έξτρα παρθένου και βιολογικού ελαιόλαδου που πωλείται σε υψηλές τιμές. Σημαντική είναι η επισήμανση ότι η ζήτηση είναι δυναμική και δεν καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών Γαλλίας η ετήσια παραγωγή στη χώρα ανέρχεται σε περίπου 6.000 τόνους και η ετήσια κατανάλωση σε 100.000, καθώς ο γάλλος καταναλωτής κατατάσσεται στην 9η θέση παγκοσμίως αναφορικά προς τις ποσότητες κατανάλωσης ελαιολάδου.
Η ανάγκη για εισαγωγή ελαιολάδου ωστόσο φαίνεται να καλύπτεται πρωτίστως από την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, ενώ οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου παραμένουν υποτονικές με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 6η θέση, μολονότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου ανήλθε, το 2012, σε 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη των ισπανικών εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο στα 213 εκατ. ευρώ.
Είναι γνωστό ότι ο συγκριτικά χαμηλός όγκος εξαγωγών της Ελλάδας οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα όπως η επιλογή των ελαιοπαραγωγών να εστιάσουν στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς με χύδην ελαιόλαδο, λόγω κυρίως του μεγάλου κατακερματισμού τους, στην εμβρυακή ύπαρξη δικτύων τυποποίησης και  στην αδυναμία πρόσβασης στα διεθνή δίκτυα διανομών. Για παράδειγμα η Ελλάδα εξάγει σχεδόν το 50% της παραγωγής ελαιολάδου της, με τη συμμετοχή του τυποποιημένου ελαιολάδου να περιορίζεται σε ποσοστό 5%.
 Επειδή η αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου πρέπει να μην είναι συγκυριακή αλλά αποδοτική μακροπρόθεσμα, στη βάση ενός εθνικού  σχεδίου διείσδυσης στις προνομιακές αγορές με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τυποποίησης και δημιουργίας επώνυμων προϊόντων, ΠΟΠ και ΠΓΕ,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποιες ενέργειες προτίθεται να συμβάλλει στην προώθηση τυποποιημένου ελληνικού ποιοτικού και βιολογικού ελαιόλαδου σε προνομιακές αγορές όπως η γαλλική και να ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελλήνων παραγωγών;
Πώς προτίθεται να προωθήσει περαιτέρω συστηματικά την τυποποίηση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο ώστε να μην χαρίζουμε την προστιθέμενη αξία σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία;


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου