11 Σεπ 2013

ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Ανατιμήσεις στις τιμές, παρά τον αποπληθωρισμό.

Σε πολλά βασικά είδη οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, εφέτος τον Αύγουστο, σε σχέση με τον περυσινό, παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη Τιμών Καταναλωτή (νωπές πατάτες και φρούτα, κρέατα, τιμολόγια ΔΕΗ) ενώ αρνητική εντύπωση προκαλείται από την οριακή/ανεπαίσθητη υποχώρηση των τιμών στο κλάδο της Εστίασης (-1,4%), καθώς θα ανέμενε κανείς πως η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες), θα λειτουργούσε ευεργετικά στην αποκατάσταση της ομαλής
λειτουργίας της αγοράς και της συνεπαγόμενης ελάφρυνσης του καταναλωτικού κοινού.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ανάλυση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ), σχετικά με τα στοιχεία για το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2013 που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η οριακή/ανεπαίσθητη υποχώρηση των τιμών στο κλάδο της Εστίασης υπογραμμίζει και την πίεση (αυξημένη φορολόγηση, χαράτσι ΔΕΗ, μεγάλη συρρίκνωση κύκλου εργασιών κλπ) που έχει ασκηθεί στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου το τελευταίο διάστημα, καθώς και το γεγονός ότι πολλές από αυτές είχαν ήδη απορροφήσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από την αρχή εφαρμογής του μέτρου.

Επιπρόσθετα, συμπληρώνει, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αποπληθωρισμός δεν είναι «πανάκεια» αφού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια και αναβάλλει/ακυρώνει επενδύσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Μικρότερες όμως επενδύσεις σημαίνουν και διατήρηση της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνουν και τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το σχόλιο του ΙΝΕΥ για τον αποπληθωρισμό έγινε καθώς για έκτο συνεχόμενο μήνα (Αύγουστος 2013) καταγράφονται αποπληθωριστικές τάσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση του ρυθμού υποχώρησης/αποκλιμάκωσης του επιπέδου των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, η αποκορύφωση της οποίας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα. Η πτώση του δείκτη κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προήλθε κυρίως από την διολίσθηση των τιμών σε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως, τα Είδη Νοικοκυριού κατά 5,7%, οι Επικοινωνίες κατά 4,3% και η Εκπαίδευση κατά 4,0%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που επικρατεί, όσον αφορά στη μηνιαία μεταβολή του Δείκτη, καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 παρατηρείται μία σημαντική μείωσή του κατά 1,6%, κυρίως λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων στη κατηγορία της Ένδυσης και Υπόδησης (-15,7%), όσο και των Διαρκών Αγαθών - Ειδών Νοικοκυριού και Υπηρεσίες (-3,4%).

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2013, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012 ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 1,6%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2012 - Αυγούστου 2013, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2011 - Αυγούστου 2012, παρουσίασε αύξηση 0,1%.

Τέλος, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 1,0% τον Αύγουστο του 2013, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012 ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013, εμφάνισε μείωση κατά 1,7%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2012 - Αυγούστου 2013 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2011 - Αυγούστου 2012, παρουσίασε μείωση 0,1%.



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου