11 Σεπ 2013

Χέρσα γη αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια.

 Δραματικά είναι τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς με «γυμνό μάτι», κάνοντας μια βόλτα στην επαρχία, δηλαδή τα χέρσα και ανεκμετάλλευτα κομμάτια εύφορης γης, αποδεικνύουν και οι αριθμοί, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση… λένε την αλήθεια. Μια τάση που όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όλα αυτά τα χρόνια.
 Το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη ρευστότητας εκ
μέρους των περισσότερων παραγωγών, για μια σειρά από λόγους, όπως τα     κάθε λογής «χαράτσια» που επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και  άλλου είδους ενισχύσεις, με ευθύνη άλλοτε του ΥΠΑΑΤ κι άλλοτε του υπουργείου Οικονομικών, η ακρίβεια στα φυτοφάρμακα και τα           εφόδια κ.λπ. έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τους αγρότες, οι οποίοι μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά αφήνουν ακαλλιέργητη τη γη τους.

  Αυτό λοιπόν που παρατηρεί όποιος έχει σχέση με το χωράφι, αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και πιο συγκεκριμένα   σχετικής έκθεσης για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία. Στην έκθεση την οποία εκπόνησαν o γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος και οι υπηρεσίες της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών, γίνεται σαφές ότι προκύπτει ιδιαίτερα σημαντική μείωση στο μέγεθος της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης κατά το 2010 σε σχέση με εκείνη του 2003.

Αναλυτικότερα, οπως προκύπτει από τα στοιχεία η γεωργική γη περιορίστηκε από 39,7 εκατ. στρέμματα το 2003 σε 33 εκατ. στρ. το 2010, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 16,8% περίπου.


Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αντανακλάται και στον περιορισμό του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το αντίστοιχο διάστημα, κατά ποσοστό 18% και πλέον, καταγράφοντας 674.880 εκμεταλλεύσεις κατά το 2010, έναντι των 824.770 του 2003. Σημειώνεται ότι μόνο το 23% των κατόχων γεωργικής εκμετάλλευσης είναι ηλικίας μικρότερης των 44 ετών.  


Παρά την εξέλιξη αυτή, δεν φαίνεται να παρουσιάζει μεταβολή η διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ως προς την έκτασή τους, εκτιμώντας, κατά το 2010, ότι το 75% περίπου αφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις, μέχρι 50 στρέμματα, ποσοστό που διαφοροποιείται ελάχιστα σε σχέση με εκείνο του 2003 (76%).


Από οικονομική άποψη, σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνεται σε μονάδες μικρού οικονομικού μεγέθους.


Οικογενειακά για να…. αντέξουν


Ένα άλλο κοινωνικό – οικονομικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση έχει να κάνει με το χαρακτήρα των εκμεταλλεύσεων. Εδώ λοιπόν διατηρείται όπως φαίνεται ισχυρός ο οικογενειακός χαρακτήρας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά το 2010, μια και από το σύνολο του εργατικού δυναμικού (1.132.870 άτομα) ένα συντριπτικό ποσοστό (98%) αφορά σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν γυναίκες κατά ποσοστό 51% και πλέον. Από το οικογενειακό εργατικό δυναμικό, το 50% περίπου θεωρείται πλήρους απασχόλησης, εργαζόμενο σε εκμεταλλεύσεις που απορροφούν περισσότερο από μια ετήσια μονάδα εργασίας.


Σημειώνεται ωστόσο η σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με προηγούμενη καταγραφή (1.508.190 άτομα κατά το 2007). Πρόκειται για μια πτώση της τάξεως του 25%, η οποία επιδρά αρνητικά στην απασχόληση, αλλά και στην ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου.


Αλέξανδρος Μπίκας



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου