22 Σεπ 2013

Λεμόνι: για πολλές χρήσεις.

Το αγαπημένο μας λεμονάκι είναι  ένα ισχυρό αντιγηραντικό και λευκαντικό καλλυντικό από ... κήπο. Ας δούμε το γιατί. Οι δερματολόγοι και η καλλυντική βιομηχανία υποκλίνονται στο μεγαλείο του.
Υπάρχει παντού τριγύρω μας: στο μανάβικο, στους κήπους, στους δρόμους, ακόμα και στα μπαλκόνια. Το πιο κοινό φρούτο της Μεσογείου -αν όχι του κόσμου- οι Γάλλοι το αποκαλούν citron, ενώ εμείς λεμόνι. Όμως, ουσιαστικά το λεμόνι και το κίτρο δεν έχουν σπουδαίες διαφορές, τόσο στα χαρακτηριστικά όσο και στις ιδιότητές τους. Άλλωστε, η επιστημονική ονομασία της λεμονιάς είναι «κιτρέα, η λεμονέα» και ανήκει στην οικογένεια των ρυτοειδών.


Από ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας μαθαίνουμε ότι τα δωμάτια και οι ιματιοθήκες στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας μοσχοβολούσαν άρωμα λεμονιού, το οποίο προστάτευε τα ενδύματα από σκόρους και άλλα έντομα, ενώ το κίτρο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο εσπεριδοειδές της Μεσογείου και καρπός με θεραπευτικές ιδιότητες. Στην ίδια οικογένεια με το κίτρο και το λεμόνι ανήκουν τα εσπεριδοειδή γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, μανταρίνι, νερολί, φράπα, νεραντζιά και πορτοκάλι, που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Έναν φυσικό χυμό, παρακαλώ
Τονωτικός, στυπτικός και απολεπιστικός, ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για τα λιπαρά δέρματα με διεσταλμένους πόρους, για τα αδύνατα μαλλιά, αλλά και για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Επίσης, απαλύνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας, αποχρωματίζει τις κηλίδες, μαλακώνει την επιδερμίδα και ενισχύει τα νύχια. (Για μια σπέσιαλ περιποίηση, φτιάξτε ένα scrub για χέρια και πόδια με μαύρη ζάχαρη και λεμόνι. Είναι ό,τι πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.) Επίσης, ο χυμός λεμονιού βοηθά στην ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας, αλλά και στη φυσική λεύκανση των δοντιών (τρίψτε τα με μια φλούδα λεμονιού).

Τα οξέα της ομορφιάς
Το άρωμα, η ξινή γεύση, καθώς και το όξινο pΗ του λεμονιού, οφείλονται στο κιτρικό οξύ και στο μηλικό οξύ, που συγκαταλέγονται στα AHA ή αλλιώς Α-υδροξυοξέα. Θα έχετε ακούσει για τα πίλινγκ προσώπου με οξέα φρούτων. Είναι από μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που συστήνουν δερματολόγοι για την απόκτηση μιας λείας, ομοιόμορφης και λαμπερής επιδερμίδας. Προσοχή, όμως: «Τα οξέα των εσπεριδοειδών με ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο προκαλούν μερικές φορές φωτοευαισθησία», συμβουλεύει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου.
Το θετικό που έχουν τα οξέα του λεμονιού είναι ότι δρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φτιάξτε μια σπιτική μάσκα ομορφιάς με λεμόνι και διαπιστώστε πόσο φωτεινό θα γίνει αμέσως το πρόσωπό σας. Τρίψτε τα νύχια ή τους αγκώνες σας με μια φέτα λεμόνι και θα ασπρίσουν στο πι και φι. Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με λίγο χυμό λεμονιού και θα αποκτήσουν φυσικές ανταύγειες και αστραφτερή λάμψη.

Η πηγή της βιταμίνης C
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι συμβόλιζαν τη θεά της νεότητας Juventas με το λεμόνι. Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, του συμπλέγματος Β, D, και C (που εντοπίζεται στο κιτρικό και μηλικό οξύ), άλατα καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, πυριτίου, και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ), που είναι συνώνυμη της νεανικής επιδερμίδας, βρίσκεται σε πλούσια ποσότητα στα λεμόνια (100 ml χυμός λεμονιού περιέχει περίπου 50 ml βιταμίνης C). Μαζί με τη βιταμίνη E θεωρείται η πιο αντιοξειδωτική ουσία, αφού εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, και κάνει το δέρμα φωτεινό. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, άρα βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και ενισχύει την ελαστικότητα.

Το έλαιο με τα πολλά πρόσωπα
Στυπτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αιμοστατικό, εντομοκτόνο, αναζωογονητικό: ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα του αιθέριου ελαίου του λεμονιού, που βρίσκονται στη φλούδα του, είναι μακρύς. Προσθέστε το σε βάσεις ελαίων για μασάζ ή σε λοσιόν και καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα, τα κουρασμένα και βαριά πόδια, τις μυρμηγκιές. Βάλτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στη συσκευή καύσης και καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και το μυαλό σας. Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος (ένα πείραμα απέδειξε ότι μετά την καύση αιθέριου ελαίου λεμονιού στα γραφεία ενός κτιρίου, τα ορθογραφικά λάθη μειώθηκαν στο μισό). Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού χρησιμοποιείται επίσης σε είδη περιποίησης προσώπου και μαλλιών κατά της λιπαρότητας και της ακμής. Ακόμη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναζωογονεί το θαμπό δέρμα. Τέλος, είναι μη τοξικό, αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο.



Πηγή:www.filenades.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου