22 Σεπ 2013

Φθηνότερα λιπάσματα κατά 20% έρχονται στην αγορά τον Οκτώβριο.

Το κατώφλι της Ελλάδας αναμένεται να περάσει από τον ερχόμενο μήνα η μείωση στις τιμές των πρώτων υλών των λιπασμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Agronews, οι τιμοκατάλογοι χονδρικής που θα εκδώσουν για την ελληνική αγορά τον Οκτώβριο οι βιομηχανίες και οι εισαγωγείς θα είναι μειωμένοι κατά τουλάχιστον 15-20% αντανακλώντας την πολύμηνη «διόρθωση» στις τιμές των πρώτων υλών.


Όπως όλα δείχνουν, οι μειώσεις των τιμών στη χώρα μας θα συμπέσουν με την περίοδο λίπανσης πριν τη φθινοπωρινή σπορά.Όπως όλα δείχνουν, οι μειώσεις των τιμών στη χώρα μας θα συμπέσουν με την περίοδο λίπανσης πριν τη φθινοπωρινή σπορά.
Όπως όλα δείχνουν, οι μειώσεις στη χώρα μας θα συμπέσουν με την περίοδο λίπανσης πριν τη φθινοπωρινή σπορά του 2013. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα καθώς πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι πτωτικές πιέσεις θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενδεχομένως και περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η ελβετική Credit Suisse εξέδωσε- για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα- προειδοποίηση για «αρνητικές προοπτικές» όσον αφορά τις μετοχές των ευρωπαϊκών λιπασματοβιομηχανιών.


Η διάσπαση του «καρτέλ του ποτασίου»

Τις καθοδικές τάσεις ενισχύουν και οι τελευταίες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και, ιδίως, η διάλυση ενός από

τα δύο καρτέλ που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή ποτασίου. Σε μια κίνηση που, παράγοντες του κλάδου παρομοιάζουν με την διάσπαση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών που καθορίζει τη διάθεση και, βεβαίως, τις διεθνείς τιμές του εμπορεύματος), η Uralkali, αποφάσισε στις αρχές του Αυγούστου να αποσυρθεί από την Λευκορωσική Ένωση Ποτασίου (Belarus Potash Corporation ή ΒPC).

Όπως αναφέρει η Agrenda στο φύλλο του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, η αποχώρηση συνοδεύτηκε από κατηγορίες εναντίον του συνεταίρου της (επίσης μέλους της BPC), Belaruskali ότι παραβίασε τις εσωτερικές συμφωνίες πουλώντας προϊόν «έξω από το καρτέλ».

Μάλιστα, η ίδια η Uralkali παραδέχτηκε ότι η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να φέρει μια μείωση της τάξης του 25% στις διεθνείς τιμές ποτασίου. «Φανταστείτε να έφευγε η Σαουδική Αραβία από τον ΟΠΕΚ. Μιλάμε για εξέλιξη αντίστοιχου μεγέθους σε ό,τι αφορά τον κλάδο των λιπασμάτων», σχολίασε ο Τζέρεμι Ρεντένιους, αναλυτής της Bernstein.

Η παγκόσμια αγορά ποτασίου ελέγχεται ουσιαστικά από δύο καρτέλ, την παρευξείνια BPC (την οποία συγκροτούσαν μέχρι πρόσφατα οι δύο κολοσσοί από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, Uralkali και Βelaruskali) και την βορειοαμερικανική Canpotex, μέλη της οποίας είναι η PotashCorp of Saskatchewan, η Agrium and η Mosaic.

Μέχρι τώρα, τα δυο συγκροτήματα κατάφερναν να κρατούν τις τιμές σε αρκετά υψηλά επίπεδα ελέγχοντας την παραγωγή και τη διάθεση του ποτασίου στην αγορά -και, φυσικά, αποτρέποντας φαινόμενα υπερπροσφοράς.

. Ο διευθύνων σύμβουλος της UralKali, Βλάντισλαβ Μπάουμγκέρτνερ, εκτίμησε ότι, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα αυξηθεί και η διεθνής τιμή του ποτασίου είναι πιθανό να υποχωρήσει στα 300 δολάρια ο τόνος από 400 δολάρια ο τόνος μέχρι το τέλος του 2013. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασής του αναφέροντας ότι η σύμπραξη με την Belaruskali είχε οδηγηθεί πλέον σε αδιέξοδο με ευθύνη της τελευταίας, καθώς «προχώρησε σε παραδόσεις εκτός συμφωνίας». Προανήγγειλε, επίσης, ότι η Uralkali θα λειτουργεί εφεξής στο 100% της παραγωγικής της δυναμικότητας με στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις της από 10,5 εκατ. τόνους φέτος στους 14 εκατ. τόνους το 2015.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου