26 Σεπ 2013

Ποιά τρόφιμα καταψύχουμε και ποιά όχι.

Έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές για το εάν ένα τρόφιμο πρέπει να το καταψύξετε ή όχι;
Μπορεί η κατάψυξη να είναι ιδανική, για να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση το κρέας και τα ψαρικά μας, αλλά μήπως μπορούμε να την εμπιστευτούμε εξίσου το ίδιο και για πολλά άλλα φαγητά; Και κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα, ειδικά στις μέρες μας; Αν εφαρμόσετε κατά γράμμα αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, μπορείτε να διατηρήσετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για πολύ καιρό στην κατάψυξη, χωρίς να αλλοιωθούν καθόλου τα θρεπτικά τους συστατικά.


Εκτός από κρεατικά και ψαρικά μπορείτε επίσης να καταψύξετε με μεγάλη επιτυχία φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ωμή ζύμη, ψημένο ψωμί, μπισκότα, κέικ, πίτες και οποιοδήποτε μαγειρεμένο φαγητό, αλεύρι και κάθε υλικό σε σκόνη που πιστεύετε ότι μπορεί να χαλάσει γρήγορα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.Επίσης με επιτυχία καταψύχετε γαλακτοκομικά  όπως τυρί και γάλα.

Γενικότερα να γνωρίζετε πως στην κατάψυξη δεν καταστρέφονται οι θρεπτικές αξίες των τροφών, απλά μένουν αδρανείς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν όμως καταψύξετε λαχανικά και φρούτα, που είναι σε κατάσταση προχωρημένης ωρίμανσης, θα χαλάσουν σχεδόν αμέσως μόλις τα αποψύξετε και θα έχει αλλοιωθεί σίγουρα η γεύση τους. Μπορείτε να καταψύξετε με επιτυχία σχεδόν τα πάντα εκτός από μαρούλι, αγγούρι, μανιτάρια, λάχανο, πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες, βρασμένα αβγά, μαλακά τυριά,  γιαούρτι και σάλτσες με λίπος. Και αυτό γιατί τα λαχανικά σαλάτας θα χάσουν την τραγανή τους υφή και όλα τα υπόλοιπα θα κόψουν και θα σβολιάσουν.

Προετοιμασία τροφίμων πριν μπουν στην κατάψυξη :
Λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι φρέσκα και στον σωστό χρόνο ωρίμανσης. Πριν τα βάλέτε στην κατάψυξη καθαρίστε τα, πλύντε τα και κόψτε όλα τα άχρηστα μέρη. Σχεδόν όλα τα λαχανικά θα πρέπει να ζεματιστούν, για να αφαιρεθεί ένα μέρος από τον αέρα που περιέχουν και να επιβραδυνθεί η διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης τους.
Το ζεμάτισμα γίνεται ως εξής :
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και τοποθετείτε μέσα ένα σουρωτήρι. Βυθίζετε τα λαχανικά ή τα φρούτα σας για λίγα λεπτά 3-4 και παράλληλα έχετε γεμίσει με παγωμένο νερό άλλη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα λαχανικά, αμέσως.Το ζεμάτισμα βοηθάει στο να μην χαθούν θρεπτικά συστατικά των τροφών κατά την απόψυξη τους. Ο χρόνος ζεματίσμος είναι ανάλογος με την υφή του λαχανικού όπως θα δείτε αναλυτικά παρακάτω. Μετά από αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να σκουπιστούν πάρα πολύ καλά, χωρίς να μείνει ίχνος υγρασίας και ολόκληρα ή κομμένα κομματάκια, να φυλαχθούν Αεροστεγώς.Μπορείτε να τα φυλάξετε σε ειδικές σακουλίτσες με πλαστικό κλείσιμο ή σε τάπερ και κουτάκια. Πάντα να βάζετε τα σακουλάκια και τα τάπερ μέσα στην κατάψυξη να παγώσουν, προτού τοποθετήσετε μέσα τα τρόφιμα  και πάντα να προσέχετε την ποσότητα των τροφίμων, να είναι μικρή σε μερίδες για να αποψύχετε αυτήν που θα καταναλώσετε.
Σπανάκι. Προτιμήστε το πιο τρυφερό σπανάκι με μικρό κοτσάνι. Ακολουθείτε την διαδικασία που είπαμε παραπάνω και όταν έρθει η ώρα του ζεματίσμος, αφήστε το λαχανικό σας στο ζεστό νερό για 2 λεπτά. Μπορείτε να το αφήσετε στην κατάψυξη για 6-8 μήνες. Τα ρίχνετε απευθείας στην κατσαρόλα για μαγείρεμα χωρίς να χρειαστεί χρόνος απόψυξης.
Σέλινο: Ότι ισχύει για το σπανάκι τα ίδια ακριβώς θα κάνετε και για το σέλινο. Ζεμάτισμα 2 λεπτών και άμεση κατανάλωση μετά την κατάψυξη.
Μάραθο :  Τα χωρίζουμε σε μικρά ματσάκια που έχουμε καθαρίσει και στεγνώσει καλά και τα φυλάμε σε ταπεράκια ή σακουλάκια χωρίς αέρα.Χρειάζεται 4 λεπτά ζεμάτισμα και διατηρείται 8 μήνες στην κατάψυξη.
Λαχανάκια Βρυξελλών : Πρέπει να είναι φρέσκα, σφιχτά και τελείως κλειστά. Τα καθαρίζετε, τα πλένετε καλά και τα ζεματίζετε για 4 λεπτά. Μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 10-12 μήνες.
Αγκινάρα : Βγάζουμε το κοτσάνι και τα σκληρά φύλλα και κρατάμε τις καρδιές. Το ζεμάτισμα θα το κάνετε για 7 λεπτά σε νερό με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες. Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε και τις φυλάμε.
Κουνουπίδι : Διαλέξτε το πιο σφιχτό, καθαρίστε το, πλύντε το και ζεματίστε το 2 λεπτά στο νερό με χυμό λεμονιού. Το βάζετε πάνω σε ένα δίσκο και το αφήνετε για 1 ώρα στην κατάψυξη, φέρνοντάς το σε επαφή με την πλάκα. Το βάζετε σε σακούλες και θα διατηρηθεί στην κατάψυξη για 10 μήνες.
Καρότα : Καθαρίζετε τα καρότα και τα πλένετε. Τα ζεματίζετε για 3 λεπτά, τα περνάτε από κρύο νερό και τα βάζετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια.
Σπαράγγια : Προτιμήστε αυτά που έχουν στην κορυφή κλειστά τα φύλλα τους. Αφαιρέστε το σκληρό μέρος, πλύντε τα καλά και ζεματίστε τα για 3-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Σκουπίστε τα καλά και απλώστε τα σε έναν δίσκο, αφήνοντάς τα για μια ώρα στην κατάψυξη. Τέλος βάλτε τα σε σακουλές, χωρισμένα σε μικρά ματσάκια και θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για 10 μήνες.
Όλα τα λαχανικά που αναφέραμε, δεν χρειάζονται καθόλου απόψυξη και μπορείτε να τα μαγειρέψετε κατευθείαν.
Φρούτα. Τα φρούτα σας μπορείτε να καταψύξετε στην περίπτωση που θα τα χρειαστείτε για να φτιάξετε πίτες, γλυκά και ροφήματα, αλλά σε καμιά περίπτωση μην τα καταψύξετε για να τα καταναλώσετε ωμά. Μετά την απόψυξη, δεν θα είναι πλέον τραγανά αλλά μουλιασμένα και λασπωμένα. Ζεματίστε μόνο αυτά που έχουν φλούδι για 1-2 λεπτά. Μπορείτε να φτιάξετε πολύ ωραία frozen smoothies ( παγωμένο ρόφημα) χρησιμοποιώντας το φρούτο της αρεσκείας απευθείας από τη κατάψυξη.
Μπανάνες : Μπορείτε να πάρετε της πολύ ώριμες μπανάνες σας, να τις ξεφλουδίσετε και να τις καταψύξετε όπως είναι. Χωρίστε τες σε μερίδες, ανάλογα πως θα τις χρειαστείτε. Δεν χρειάζονται ζεμάτισμα αλλά καλό είναι μέσα σε δυο μίνες να έχουν καταναλωθεί.

Φαγητά. Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε, φτιάξτε διπλή μερίδα από το αγαπημένο σας φαγητό και βάλτε το στην κατάψυξη. Έτσι την επόμενη φόρα που δεν θα έχετε χρόνο για μαγείρεμα, βγάλτε το φαγητό σας από το πρωί και το μεσημέρι ψήστε το ή ξαναβάλτε το να ζεσταθεί στην κατσαρόλα με λίγο νερό. Επίσης ότι περισσεύει μην το βάλετε ψυγείο, αλλά κατάψυξη. Δεν υπάρχει λόγος να μένει στο ψυγείο ειδικά, αν δεν πρόκειται να ξαναφάτε το ίδιο φαΐ την επόμενη μέρα.
Τις σούπες,τους ζωμούς,τα ψητά και κοκκινιστά κατσαρόλας, χωρίστε τα σε μερίδες της μιας κούπας, για να ξεπαγώσουν πιο γρήγορα στην κατσαρόλα.
Στα φαγητά φούρνου προσέξτε όλα τα υλικά να έχουν μαγειρευτεί καλά, πριν τα βάλετε στην κατάψυξη.
Κρέας. Τα κρεατικά σας είτε είναι ψημένα είτε είναι ωμά, τηγανητά ή κατσαρόλας όλα μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα διατηρήσετε άψογα. Αρκεί μόνο να είναι καλά σφραγισμένα στο σακουλάκι τους, ή το τάπερ για να μην καεί το κρέας από το κρύο.



Πηγή:spitikamystika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου