Νέα παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012 έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την υποβολή αιτήσεων στο ειδικό καθεστώς «Συνέργεια και Δικτύωση-clustering» του Επενδυτικού νόμου. Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να ενταχθούν και να διεκδικήσουν ενισχύσεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αγροδιατροφής, όπως π.χ. τα θερμοκήπια αλλά και εταιρείες από τους τομείς των logistics, των ΑΠΕ κ.α.
Πρόκειται για δεύτερη παράταση που δίνεται στο συγκεκριμένο σκέλος του νέου Επενδυτικού αφού η προηγούμενη εξέπνευσε 30 Μαΐου.
Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στο συγκεκριμένο σκέλος του νέου Επενδυτικού
αφού η προηγούμενη εξέπνευσε στις 30 Μαΐου.
Δικαίωμα ένταξης έχουν κοινοπρακτικά σχήματα που απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης και από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός τ είναι τα 200.000 ευρώ και ο μέγιστος τα 20.000.000 ευρώ. Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής και του εξωτερικού δανεισμού μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 25% του επιλέξιμου/ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Οι ενισχύσεις μπορούν να πάρουν τη μορφή απευθείας επιχορηγήσεων ή χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 50% του επενδυτικού σχεδίου.
Ας δούμε πιο αναλυτικά το ειδικό καθεστώς «Συνέργεια και Δικτύωση-clustering» του Επενδυτικού νόμου:
Εταιρείες-κλάδοι δραστηριοποίησης
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης οφείλουν να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τομείς ή κλάδους της οικονομίας που ενισχύονται απο τον Νόμο 3908/2011 (π.χ. βιοτεχνίες, ΑΠΕ, Ξενοδοχεία, logistics, θερμοκήπια κα).
Η δράση αφορά σε επενδυτικά σχέδια τα οποία υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας - δικτύωσης τα οποία λειτουργούν κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής υπό μορφή κοινοπραξίας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να μετατραπεί σε εμπορική εταιρία μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου.
Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν επενδυτικά σχέδια, μέσω σχήματος συνέργειας και δικτύωσης, τα οποία θα αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων - κοινών δράσεων. Οι δράσεις αυτές μεμονωμένες ή συνδυαστικά θα πρέπει να:
• αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συμμετουχών επιχειρήσεων ή
• αξιοποιούν υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση ή
• συντελούν στην προσαρμογή στο σύγχρονο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον συγκεκριμένων και γεωγραφικά προσδιορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης οφείλουν να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τομείς ή κλάδους της οικονομίας που ενισχύονται απο τον Νόμο 3908/2011 (π.χ. βιοτεχνίες, ΑΠΕ, Ξενοδοχεία, logistics, θερμοκήπια κα). Επίσης, μπορούν να δραστηριοποιούνται και σε επιπλέον τομείς οι οποίοι αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του ΦΕΚ 3215/30-12-2011 και ενδεικτικά είναι: παραγωγή ενέργειας από Φωτοβολταϊκά συστήματα, εμπόριο, υπηρεσίες εστίασης, νομικές και λογιστικές δραστηριότητες κλπ..
Τα σχήματα αυτά απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης και από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας και λειτουργούν υπό μορφή Κοινοπραξίας, στην οποία δύναται να συμμετέχουν και επιχειρήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, στην κατηγορία αυτή μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό έως 20% ημιεδαπά ή αλλοδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ως 10% Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ( πχ Επιμελητήρια, Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών κ.α.)
Δράσεις - Δαπάνες
Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινές δράσεις, όπως κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, αποθήκευσης, δικτύων διανομής, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών, κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου, κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας, κοινή εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού κ.ά..
Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινές δράσεις σε συνάφεια ή προς εξυπηρέτηση και υποστήριξη των κύριων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης.
Οι ενισχυόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον μηχανολογικό & λοιπό εξοπλισμό καθώς επίσης και κατηγορίες άυλων δαπανών όπως το κόστος για συμμετοχή σε εκθέσεις.
Ποσοστά Ενίσχυσης
Στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτικών σχεδίων δεν προβλέπεται η ενίσχυση μέσω φορολογικής απαλλαγής. Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με επιχορήγηση ή/και leasing.
Τα ποσοστά επιχορήγησης ή /και χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) είναι όμοια με τα ποσοστά ενίσχυσης όπως αυτά αναφέρονται στον Ν.3908/2011 και μπορούν να φτάσουν έως το 50% του ενισχυόμενου επενδυτικού σχεδίου. Οι άυλες δαπάνες αφορούν μόνο ΜΜΕ και υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς.
Προϋπολογισμός
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός υποβολής είναι οι 200.000 ευρώ και ο μέγιστος τα 20.000.000 ευρώ.
Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής και του εξωτερικού δανεισμού μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 25% του επιλέξιμου/ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Προθεσμίες - Ημερομηνία Υποβολής
Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς που αναφέρεται μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 30-01-2012 έως 30-05-2012 (παράταση).
Η διάρκεια ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει στα 3 έτη με δυνατότητα παράτασης εώς 1 έτος και εφόσον έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το 50% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ διδεται η δυνατότητα λήψης προκαταβολής η οποία ανέρχεται στο 30% της εγκριθείσας ενίσχυσης.
Tσατσάκης Γιάννης
Πηγή:www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου