5 Ιουν 2012

Σοβαρός κίνδυνος να μείνουν απότιστες οι καλλιέργειες.


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν απότιστα τα χωράφια με τα προϊόντα τους αντιμετωπίζουν αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας. Το καλοκαίρι και οι μεγάλες θερμοκρασίες είναι ήδη εδώ, με τη ΔΕΗ να έχει κατεβάσει διακόπτες σε αρκετά αντλιοστάσια, λόγω οφειλών από τους τοπικούς οργανισμούς που διαχειρίζονται το αρδευτικό νερό. Προβλήματα, ωστόσο, παρατηρούνται και λόγω συνεχών κλοπών μηχανημάτων από αντλιοστάσια.
Ανάστατοι είναι οι αγρότες σε πολλές περιοχές του νομού Σερρών. Τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν διαρρήξεις σε αντλιοστάσια του νομού, απ’ όπου εκλάπησαν μετασχηματιστές, καλώδια κ.λπ., με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσλειτουργία των αντλιοστασίων.


Πριν από τέσσερις, περίπου, μήνες, το φαινόμενο αυτό σημειώθηκε και στο αντλιοστάσιο στην περιοχή Καπετάν Μητρούση, το μοναδικό του Δήμου Σερρών. Από τότε οι αγρότες της περιοχής είχαν επισημάνει το γεγονός στο Δήμο Σερρών και είχαν ζητήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ελλείψεων.

Προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ενημέρωση προς το Δήμο Σερρών με την επισήμανση πως τα προβλήματα θα έπρεπε να επιλυθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου το αργότερο και τα αντλιοστάσια να είναι έτοιμα, προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ο Δήμος Σερρών «πετούσε το μπαλάκι» στη ΔΕΗ, καθιστώντας την υπεύθυνη για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ η ΔΕΗ από την πλευρά της, «έριχνε» την ευθύνη στο Δήμο Σερρών.

Ανάλογες κλοπές αναφέρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες και στην Κορινθία, με τους αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν πλέον τη σοδειά τους.

Προβλήματα έχουν αναφερθεί  όμως και σε άλλες περιοχές.

Στην Ήπειρο για παράδειγμα, για αυθαιρεσία και αδιαφορία καταγγέλλουν αγρότες του κάμπου Αχέροντα τον πρόεδρο του τοπικού ΤΟΕΒ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, αυθαίρετα τους κόβει το νερό, κυρίως όταν βρέχει, με αποτέλεσμα να απειλούνται με καταστροφή εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής παραγωγής. Κι αυτό τη στιγμή, όπως λένε, που  οι ταμιακές τους υποχρεώσεις απέναντι στον ΤΟΕΒ είναι τακτοποιημένες.

Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκαν από τους αγρότες της περιοχής τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ο οποίος έχει αναλάβει να βρει λύση στο πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί ο ΤΟΕΒ Οζερού στην Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να αρδεύσει χιλιάδες εκτάσεις και καλλιέργειες με φράουλες ,δαμάσκηνα κ.ά. να κινδυνεύουν να καταστραφούν αφού θα μείνουν απότιστες μέσα στο καλοκαίρι, που αναμένεται ιδιαίτερα ζεστό.

Οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το αρδευτικό

Σύμφωνα πάντως με την ΠΑΣΕΓΕΣ, κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθούν ορισμένες κρίσιμης προτεραιότητας πολιτικές στον αγροτικό τομέα, οι οποίες έχουν επανειλημμένα τεθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Μεταξύ αυτών σημαίνουσα σημασία για την Συνομοσπονδία αποκτά η πολιτική του αρδευτικού νερού.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ παρέδωσαν τις συγκεκριμένες προτάσεις και στον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ναπ. Μαραβέγια. Πιο αναλυτικά σε σχέση με την πολιτική αρδευτικού νερού, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, τόνισε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα των επενδύσεων για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η πρόταση-μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ για την εφαρμογή ενός ενιαίου μοντέλου διαχείρισης των υδατικών πόρων, που αντιμετωπίζεται με την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να αξιοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τέλος, απαιτείται : Ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τα συναρμόδια Υπουργεία για μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση με σκοπό την ίδρυση, την οργάνωση και την επιχειρησιακή λειτουργία Φορέων Διαχείρισης Νερού, με όρους οργανισμών κοινής ωφέλειας, στο πλαίσιο της αναφερόμενης πρότασης-μελέτης. Προηγείται η συγκρότηση και η λειτουργία τους σε  τέσσερεις περιοχές, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ερημοποίησης, υφαλμύρωσης, ποιότητας και επάρκειας νερού, όπως η Θεσσαλία, η Αργολίδα, το Κιλκίς και τα Νησιά του Αιγαίου.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου