5 Ιουν 2012

Επιτάχυνση της συγκομιδής καρπουζιού στη Μεσσηνία.


Με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες συγκομίζονται πλέον καθημερινά. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μέχρι και χθες υπολογίζεται ότι είχαν μαζευτεί από την περιοχή 1.200 τόνοι καρπουζιού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε κατευθυνθεί προς τις αγορές του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, παρουσιάζουν μεγάλο εύρος διακύμανσης ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος των καρπουζιών. Σύμφωνα με όσα μας είπαν παραγωγοί της περιοχής, χθες κυμαίνονταν από 25 λεπτά το κιλό μέχρι και 35 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο συγκομίζονται οι υπερπρώιμες ποικιλίες, ενώ όπως
εκτιμάται από τις αρχές της εβδομάδας θα αρχίσει η συγκομιδή και στις ποικιλίες τύπου γκάλαξι που θεωρούνται και πιο ποιοτικές. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η οψίμιση τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, που έχει να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες ωστόσο από το στάδιο της καρπόδεσης και μετά βοήθησαν τους παραγωγούς και έτσι η ποιότητα των προϊόντων είναι εξαιρετική.

Οπως πάντως επισημαίνεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου, φέτος με την εξαιρετική ποιότητα όλο το βάρος των παραγωγών και των εμπόρων θα πρέπει να πέσει στην ωρίμανση, η οποία πλέον είναι δεδομένη για την περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ποιοτικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας είναι συστηματικοί και σε καθημερινή βάση σε όλα τα στάδια, από την συγκομιδή μέχρι και την εξαγωγή των προϊόντων.

Οσον αφορά τις εξαγωγές, μέχρι τώρα καρπούζια της Τριφυλίας έχουν κατευθυνθεί προς τις αγορές της Πολωνίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβακίας, Λευκορωσίας, Αγγλίας, Ελβετίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Ρουμανίας και στις Σκανδιναβικές χώρες.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου