12 Ιουν 2012

Προσεχώς νέα μέτρα για τη διαχείριση κρίσεων στα οπωροκηπευτικά.


Στην αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή θα συζητηθεί, την Πέμπτη 14 Ιουνίου, το σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων και του συστήματος τιμών εισόδου στον τομέα των φρούτων και λαχανικών.
Επί του θέματος ο κ Γ Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη το σχέδιο κανονισμού για την μεταρρύθμιση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων και του σεισίματος τιμών εισόδου στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, που θα συζητηθεί την Πέμπτη 14/6 στην οικεία  Διαχειριστική Επιτροπή και θα ψηφισθεί στην επιτροπή στις 19 Ιουνίου.


Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση των αποσύρσεων προϊόντων αναγνωρίζοντας στο προοίμιο του κανονισμού, ότι οι κοινοτικές αποζημιώσεις απόσυρσης ((MAW Maximum amount for withdrawals) που υφίσταται σήμερα είναι χαμηλές και ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι για να εξασφαλιστεί ότι οι αποσύρσεις είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων, τα ανώτατα ποσά πρέπει να αυξηθούν για την υποστήριξη αυτών των φρούτων και λαχανικών που είναι σήμερα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η περίπτωση της τομάτας, σταφυλιών, βερίκοκου, αχλαδιών, μελιτζανών και πεπονιών.

Στην περίπτωση της ντομάτας, η Επιτροπή καθιερώνει την καινοτομία της κοινοτικής αποζημίωσης απόσυρσης σε δύο περιόδους , με τη διαφοροποίηση για το χειμώνα και το καλοκαίρι. Η Επιτροπή θεσπίζει MAW για ντομάτες 1 Ιουν - 31 Οκτ στα € 7,25 ανά εκατό κιλά, ενώ για τις τομάτες που παράγονται μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 31 Μαΐου η MAW στα € 27,45 ανά εκατό κιλά και € 18,30, ανάλογα με το αν πρόκειται για δωρεάν διανομή ή άλλους προορισμούς.
Για την αποζημίωση απόσυρσης για προϊόντα που προορίζονται για δωρεάν διανομή προβλέπεται ένα μεγαλύτερο ποσό , δεδομένου ότι η Επιτροπή προτίθεται να προωθήσει αυτήν την ενέργεια. Αυτή είναι η περίπτωση της MAW για κουνουπίδι, τομάτα, μήλο, σταφύλι, βερίκοκο, αχλάδι, μελιτζάνα, πεπόνι, καρπούζι, κλημεντίνες και λεμόνια. Το σχέδιο κανονισμού διευκρινίζει επίσης τον ορισμό του πρώιμου τρύγου και της μη  συγκομιδής.

Όσον αφορά τις τιμές εισόδου, η Επιτροπή  θεωρεί ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το σύστημα των κανόνων των τιμών εισόδου για φρούτα και λαχανικά ,προκειμένου να επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση των μεταφορών. Το σχέδιο κανονισμού προτείνει νέες απαιτήσεις για τους φορείς εισαγωγής-εκμετάλλευσης για μεγαλύτερο έλεγχο των τιμών που αναφέρθηκαν (υποβάλλοντας, όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τον ακριβή υπολογισμό των δαπανών από την εκκαθάριση μέχρι την πώληση του κάθε προϊόντος και καλύπτουν τα έξοδα εκτελωνισμού, μεταφοράς, ασφάλισης, χειρισμού και αποθεματοποίησης).

Με το σχέδιο κανονισμού που υπέβαλε, η Επιτροπή ανταποκρίνεται στο αίτημα των μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκε από τους Υπουργούς Γεωργίας της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προς τον Επίτροπο κ. Dacian Ciolos, στις 19 Μαρτίου.
Ο επίτροπος είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης σχεδιάζει να ενισχύσει το σύστημα των τιμών εισόδου, για να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα να παράκαμψης των κανόνων.

Οι τρεις υπουργοί υπέβαλαν στον Επίτροπο πρόταση για τη μεταρρύθμιση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων και των τιμών εισόδου, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της μεικτής ισπανο-γαλλο-ιταλικής επιτροπής, ο οποίος ανέλαβε να παρουσιάσει ένα σχέδιο κανονισμού κατά τους προσεχείς μήνες. Επίσης εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιτύχει να εφαρμόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα αυστηροί έλεγχοι, παρόµοιοι µε αυτούς που εφαρμόζονται από τρίτες χώρες στους παραγωγούς της κοινότητας. Η χαλαρότητα του συστήματος τιμών εισόδου όπως εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκαλεί, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε µια μεροληπτική διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί η επείγουσα μεταρρύθμιση του συστήματος των τιμών εισόδου, έστω όπως προτείνεται επιδιώκοντας κατά την συζήτηση του Σχεδίου Κανονισμού σε αυστηρότερη τροποποίησή του και πάντως να εγκριθεί από την Διαχειριστική Επιτροπή της 14ης και 19ης Ιουνίου και να αρχίσει να ισχύει την έβδομη ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο Σύνδεσμός μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas όσο και άλλοι φορείς από παραγωγικές χώρες της ΕΕ θεωρεί αναγκαία τη λήψη επειγόντων μέτρων αφ ενός για τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κρίσεων στην αγορά, καθώς ολοένα και συχνότερες κρίσεις που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και αφ ετέρου αυστηροποίησης του συστήματος των τιμών εισόδου  με τη μείωση του αριθµού των δυνατοτήτων και των επιλογών που προσφέρονται στον εισαγωγέα για τα συστήµατα  εκτελωνισµού και την υποχρέωση του να επιλέγει µια µόνο µέθοδο για το σύνολο των εισαγωγών του καθ’ όλη την διάρκεια του εµπορικού έτους και καλεί την Ελληνική πλευρά να συμπορευθεί με την Ισπανο-Γαλλο-Ιταλική για την επίτευξη αυτού του σκοπού ,δηλαδή την μεταρρύθμιση -τροποποίηση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων και του σύστηματος τιμών εισόδου στον τομέα των οπωροκηπευτικών προϊόντων»

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου