Ο φόβος μη χαθούν οι αποταμιεύσεις μιας ζωής σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ καθώς και η ανάγκη όλο και περισσότερων να βρουν εναλλακτικούς τρόπους βιοπορισμού, είναι οι βασικές αιτίες της στροφής σε αγορές αγροτεμαχίων.
Επιστροφή
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ελένη Ευσταθίου - Σπανού, η οποία δραστηριοποιείται στη
Βόρεια Εύβοια, η αύξηση των ανθρώπων που επενδύουν μικροποσά σε καλλιεργήσιμη γη είναι μεγάλη και όσο πληθαίνουν τα σενάρια για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και υποτίμηση τόσο οι Ελληνες στρέφονται στις αγορές αγροτεμαχίων.
«Πρόκειται καθαρά για το ένστικτο της επιβίωσης σε περίπτωση καταστροφικού σεναρίου για την οικονομία. Πολίτες που δε θέλουν να χάσουν όλες τους τις αποταμιεύσεις αλλά και εκείνοι που θέλουν να διασφαλίσουν το μέλλον της οικογένειά τους επιστρέφοντας ?γιατί όχι- σε αγροτικές εργασίες, ψάχνουν για καλή γη σε χαμηλές τιμές», τονίζει η κ. Ευσταθίου.
Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που αναζητούν νέου τύπου καλλιέργειες που έχουν... πέραση αυτή την εποχή. Όπως για παράδειγμα η εκτροφή σαλιγγαριών, το ρόδι, το ιπποφαές, η στέβια ή άλλα αγροτικά προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν στις ξένες αγορές.
Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι κυρίως κάτοικοι πόλεων που θέλουν να απεμπλακούν από τις δουλειές τους και να επενδύσουν σε νέα αγροτικά προϊόντα. Στρέφονται, λοιπόν, σε αγορές κτημάτων και προετοιμάζουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην επαρχία.
Για παράδειγμα, κτήμα 25 στρεμμάτων στην Εύβοια πωλήθηκε 20.000 ευρώ.
Επίσης, ελαιώνας 30 στρέμματα αγοράστηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα αντί 45.000 ευρώ.
Το 68,2% το σχεδιάζει
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 68,2% των ανθρώπων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει σκεφτεί να φύγει και να επιστρέψει στην ύπαιθρο, εκ των οποίων το 50% θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Ήδη από αυτό το ποσοστό, το 19,3% έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, οι τομείς που θέλουν να ασχοληθούν σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το 19,3% είναι: ελιά-λάδι το 51,5%, βιολογικές καλλιέργειες το 51,5%, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά το 33,3%, λαχανικά-κηπευτικά το 31,8%, αμπέλι-κρασί το 30,3%, μανιτάρια το 24,2%, τρούφα το 21,2%, ρόδια το 19,7%, φρούτα το 13,6%, στεβια το 13,6% και βιοκαύσιμα το 12,1%.
Αρδευση
Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν αυτή την περίοδο τα αγροτεμάχια που έχουν τη δυνατότητα άρδευσης χωρίς να υπολείπεται και η αγορά μεγάλων χέρσων εκτάσεων ή και ολόκληρων περιβολιών και ελαιοστασίων, αν και η αγορά του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια είχε σημειωθεί έκρηξη στη ζήτηση για χωράφια πολλών στρεμμάτων καθώς τότε υπήρχε η προσδοκία για μεγάλα κέρδη από τα φωτοβολταϊκά. Η διάψευση των προσδοκιών για σταθερό εισόδημα από το? «φύτεμα» φωτοβολταϊκών πάνελ έριξε τη ζήτηση αλλά και τις τιμές οι οποίες προ διετίας είχαν ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ το στρέμμα για τα καλά αγροτεμάχια.
Αγορές από 5.000 έως 30.000 ευρώ
Οι νομοί κοντά στην Αττική όπως η Κορινθία, η Εύβοια, η Αργολίδα και η Ηλεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να επισκεφτούν το Σαββατοκύριακό την περιουσία τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Θεσσαλονικείς που αναζητούν εκτάσεις κοντά στην πόλη. Επίσης, η εύφορη Θεσσαλία, η Μεσσηνία, η Λακωνία είναι από τις περιοχές που επιλέγονται για? επιστροφή στην αγροτική ζωή.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές για την αγροτική γη, οι μεσίτες τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παραμείνει σταθερές.
Η γη που είναι «ποτιστική» κοστίζει γύρω 2.000 ευρώ το στρέμμα, ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ το στρέμμα είναι τα χέρσα κομμάτια ενώ μεταξύ 1.400 και 1.800 ευρώ το στρέμμα πωλούνται τα αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα. Οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για την αγορά της γης που επιθυμούν.
Πηγή: imerisia.gr/Βασίλης Κανέλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου