7 Ιουν 2012

Δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για την επιστροφή στην γεωργία σύμφωνα με τον Υπουργό ΑΑΤ. Τρεις ομάδες εργασίας και μια επιστημονική συνέστησε κατά την θητεία του ο κ. Μαραβέγιας .


Χειμαρρώδης ήταν στην ομιλία του, ο υπηρεσιακός Υπουργός ΑΑΤ, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Επιστροφή στην Γεωργία; Μύθοι και Πραγματικότητα» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε σε όλα τα κακώς κείμενα αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα του αγροτικού κλάδου. Μιλώντας για το θέμα της επιστροφής των νέων στην γεωργία και την ύπαιθρο που υποστήριζε με σθένος η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ο κ. Μαραβέγιας ανέφερε: «Επιστρέφουν όμως να κάνουν τι; Είναι ένα σύνθετο επάγγελμα, (σ.σ. αυτό του αγρότη) που απαιτεί γνώσεις και τεχνικές που δυστυχώς δεν δίνονται από κανέναν φορέα και κυρίως από το Υπουργείο Γεωργίας ή τις αγροτικές οργανώσεις». Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ ενώ έκανε για πρώτη
φορά γνωστό ότι τις ημέρες της θητείας του δημιούργησε Ομάδες Εργασίας για την Περιφερειοποίηση και για τους βοσκότοπους καθώς επίσης και μια Ομάδα Εργασίας από καθηγητές με αντικείμενο την αγροτική πολιτική. Τέλος έκανε γνωστό ότι συνέστησε προχθές με απόφασή του για πρώτη φορά ένα Επιστημονικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με την ελπίδα ότι ο επόμενος Υπουργός θα το συγκροτήσει.

Η κρίση στην γεωργία προηγήθηκε
Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας στον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Επιστροφή στην Γεωργία; Μύθοι και Πραγματικότητα» ανέφερε: «Μέσα σε ένα μήνα μπορεί κάποιος να δει πολλά πράγματα αλλά δεν έχει το χρόνο να επιδράσει και να βοηθήσει στην εξέλιξη. Είναι αλήθεια ότι η κρίση στην ελληνική γεωργία προηγήθηκε της κρίσης στην ελληνική οικονομία». Και πρόσθεσε: «Ωστόσο μέχρι πρόσφατα η κρίση αυτή δεν ήταν τόσο εμφανής στο επίπεδο των εισοδημάτων των αγροτών όσο στο επίπεδο των επιδόσεων του αγροτικού τομέα ως παραγωγικού τομέα. Όμως από ένα σημείο και μετά αυτή η κρίση γενικεύτηκε και έφτασε να είναι και κρίση των εισοδημάτων των αγροτών. Τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματα των αγροτών μειώθηκαν και μειώνονται σταθερά κάτω από την διπλή πίεση της μείωσης των τιμών παραγωγού και της αύξησης των τιμών των εισροών και ιδιαίτερα της ενέργειας».

Χρηματοδότηση
Ο υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα ρευστότητας αλλά και χρηματοδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ΑΤΕ αλλά και τις άλλες τράπεζες. «Όταν ήρθε η κρίση στην ευρύτερη οικονομία της χώρας μας το πρόβλημα οξύνθηκε στον αγροτικό τομέα γιατί δημιουργήθηκε ένα Άμεσο, πρόβλημα ρευστότητας κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα αλλά και από άλλες τράπεζες οι οποίες είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να πνίγονται οι αγρότες λόγω του γεγονότος ότι καθυστερούν και οι πληρωμές των προϊόντων που παράγουν. Ιδιαίτερα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όπου εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ ενδιαφέρον το φαινόμενο της επιστροφής στην γεωργία. Είναι προφανώς η κρίση στις αστικές περιοχές σαφώς μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ως τέτοια εκλαμβάνεται ή προσλαμβάνεται από ότι είναι η κρίση στην ύπαιθρο και τον αγροτικό τομέα».

Δεν υπάρχει πολιτική
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και την απασχόλησή τους με την Γεωργία, ο κ. Μαραβέγιας είπε: «Έτσι πάρα πολλοί που έχουν ρίζες στις αγροτικές περιοχές ή είναι ιδιαίτερα τολμηροί ή είναι σε μεγάλη απόγνωση επιστρέφουν πίσω. Επιστρέφουν όμως να κάνουν τι; Πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν τι να κάνουν δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε κάποια δυνατότητα κατάρτισης τους στο νέο τους αυτό επάγγελμα ούτε βεβαίως γνωρίζουν πως θα αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη. Το επάγγελμα του αγρότη δεν είναι πια το επάγγελμα του ανθρώπου που δεν ξέρει τι άλλο να κάνει στην ζωή του αλλά είναι ένα σύνθετο επάγγελμα που απαιτεί γνώσεις και τεχνικές που δυστυχώς δεν δίνονται από κανέναν φορέα και κυρίως από το Υπουργείου Γεωργίας ή τις αγροτικές οργανώσεις. Το ζήτημα λοιπόν είναι επιστροφή στην γεωργία αλλά πως. Αυτό το κίνημα που σε άλλες χώρες έχει νεωτερικές διαστάσείς και πολλές φορές δημιούργησε ένα νέο κίνημα αγροτών που έφερε σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονιστικές τάσεις σε όλο τον αγροτικό τομέα θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα αν δεν βρισκόμαστε σε τόσο βαθιά κρίση».
Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Σε κάθε περίπτωση Αυτή η κίνηση πρέπει να είναι πλαισιωμένη από τις κατάλληλες δομές (τόσο του ΥπΑΑΤ) όσο και από τους Δήμους και από τις Περιφέρειες διότι δεν είναι δυνατόν σε κεντρικό επίπεδο το Υπουργείο Γεωργίας να προλάβει όλα αυτά τα ζητήματα. Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι μας λείπει ένας προσανατολισμός. Τι θέλουμε να κάνει ο αγροτικός τομέας; Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος που πρέπει να θέσουμε έτσι ώστε οι επιμέρους πολιτικές να εξυπηρετήσουν αυτό τον στόχο».

ΚΑΠ: μεγάλα περιθώρια στην εθνική αγροτική πολιτική
Όσον αφορά τις συζητήσεις αλλά και τις προοπτικές ενόψει της Νέας ΚΑΠ ο κ. Μαραβέγιας είπε: «Η νέα ΚΑΠ προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δώσει νέες δυνατότητες διότι αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια στην εθνική αγροτική πολιτική. Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και επικίνδυνο διότι δίνοντας μεγάλα περιθώρια στην εθνική πολιτική εμείς μπορεί να μην εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα και να μείνουμε αδρανείς όπως δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν που ακολουθούσαμε στην πραγματικότητα τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (….) Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται σε όλους μας είναι ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια. Πως θα μοιραστούν οι επιδοτήσεις χωρίς να είναι απλώς ένα κοινωνικό επίδομα. Πως δηλαδή θα συνδεθούν με κάποια παραγωγική δυνατότητα ή κάποια ποιοτικά κριτήρια».
Τόνισε ακόμα ότι: «Προκειμένου να μην μειωθούν οι συνολικές επιδοτήσεις στην χώρα, οι βοσκότοποι αποτέλεσαν μια νέα δυνατότητα και διπλασίασαν την επιλέξιμη έκταση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι βοσκότοποι οι οποίοι ανήκουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στους δήμους θα επιδοτούνται. Για την ακρίβεια δεν θα επιδοτούνται οι βοσκότοποι αλλά οι βοσκοί. Και το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια θα γίνονται οι ενοικιάσεις οι οποίες μέχρι σήμερα μόνο με ορθολογικά κριτήρια δεν γινόντουσαν. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε σοβαρά πως πραγματικά θα τα συνδέσουμε και πάλι με την ποιότητα της παραγωγής;»

Ομάδες εργασίας
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στις περιορισμένες δυνατότητες που είχε το μικρό χρονικό διάστημα της θητείας του ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε και θέλησε να υλοποιήσει: «Μπροστά σε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα εγώ φυσικά, ενός μηνός Υπουργός, δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα. Το μόνο που μπορώ να κάνω όμως και το έκανα ήδη ήταν να συστήσω Ομάδες Εργασίας και για την Περιφερειοποίηση και για τους βοσκότοπους κυρίως από ανθρώπους του Υπουργείου Γεωργίας. Επίσης να συστήσω μια Ομάδα Εργασίας πολύ βραχύβια από συναδέλφους Καθηγητές με αντικείμενο την αγροτική πολιτική ώστε να δούμε επιτέλους ποιος θα είναι αυτός ο στρατηγικός στόχος και να δούμε επίσης πως θα επιλέξουμε τα εργαλεία εκείνα για να τον εξυπηρετήσουμε. Ήδη προχθές με απόφαση συνέστησα για πρώτη φορά ένα Επιστημονικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και ελπίζω ότι ο επόμενος Υπουργός θα το συγκροτήσει. Θα αποτελείται από Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας που έχουν επιστημονικό έργο στην αγροτική πολιτική».
Και κατέληξε λέγοντας: «Εκείνο που βλέπω είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει απομακρυνθεί από τις πηγές της γνώσης γενικότερα. Είτε αυτές είναι τα Πανεπιστήμια και οι Καθηγητές είτε ακόμα η βιβλιοθήκη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία επισκέφθηκα και βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση για να μην πω κάτι περισσότερο. Άρα πρέπει αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στο Υπουργείο να ενώσουμε όπως στο παρελθόν την γνώση με την πράξη. Πιστεύω ότι θα αφήσω έστω μια μικρή παρακαταθήκη στον επόμενο πολιτικό Υπουργό μήπως και μπορέσουμε σε αυτή την χώρα να λειτουργήσουμε συνεργατικά, να δημιουργήσουμε συνέργιες μεταξύ των ανθρώπων της πράξης και των ανθρώπων της γνώσης».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου