7 Ιουν 2012

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του καθεστώτος της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του καθεστώτος της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά. Οι απαντήσεις θα τροφοδοτήσουν μία έκθεση της Επιτροπής που θα δοθεί στην δημοσιότητα τον ερχόμενο Μάιο σχετικά μεταρρύθμιση του καθεστώτος το 2007, με προτάσεις για περαιτέρω αλλαγές αν χρειαστεί, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2014. Η Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο διαβούλευσης και ζητά σχόλια και προτάσεις από καταναλωτές, παραγωγούς, διανομείς, και τις επίσημες αρχές.

Η προθεσμία για τις προτάσεις είναι η 9η Σεπτεμβρίου 2012.

Τα θέματα που συζητούνται αφορούν:

· Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όσον αφορά την παραγωγικότητα και την ικανότητα εύρεσης νέων αγορών για τα προϊόντα.
· Την βελτίωση της ανθεκτικότητας του τομέα, όσον αφορά την ικανότητα των παραγωγών να προσαρμόζονται και να αντιδρούνν σε απρόβλεπτες εξελίξεις και τις κρίσεις της αγοράς.
· Την διασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής και της αποδοτικότητας των πόρων.
· Την αύξηση του μεριδίου της προστιθέμενης αξίας για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τη βελτίωση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών.
· Την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων).
· Τον έλεγχος των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ
· Την απλοποίηση της διαχείρισης του καθεστώτος της ΕΕ στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Σχετικά, ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş, δήλωσε: «Παρόλο που η συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αναφέρεται στο οριζόντιο πλαίσιο πολιτικής που θα καλύπτει όλους τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, δεν πρέπει να παραμελούμε τους τομεακούς κανόνες όπως αυτοί μας παρέχουν πρόσθετους κανόνες και μηχανισμούς για ένα συγκεκριμένο τομέα που συμπληρώνουν το οριζόντιο πλαίσιο. Και αυτή η έκθεση είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πού μπορούν να γίνουν βελτιώσεις».

Δείτε την ιστοσελίδα με τη δημόσια διαβούλευση

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου