15 Ιουν 2012

Φθοριμαία.



Όνομα του εχθρού: Phtorimaea operculella

Εύρος ξενιστών: Πατάτα, τομάτα, μελιτζάνα, καπνός, τεύτλο, τσουκνίδα, άγρια σολανώδη φυτά

Εμφάνιση και σημασία:
Αυτός ο εχθρός εμφανίζεται στα νότια κράτη,  όπως την Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Μάλτα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία, Μαρόκο. Εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, μια μικρή εξάπλωση στα βόρεια δεν είναι  αδύνατη. Η φθοριμαία βρίσκεται στον κατάλογο καραντίνας της Eppo και μερικών κρατών, το οποία προσχώρησαν στην Ε.Ε.  το 2004. Η σημασία αυτού του εχθρού είναι  ότι βρίσκεται σε
κατάσταση καραντίνας.  Είναι ουσιαστικά ένας εχθρός αποθήκευσης, αλλά οι μεταγενέστερες γενιές μπορεί να προσβάλουν την πατάτα στον αγρό.

Συμπτώματα:
Τα φύλλα είναι μασημένα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο από τον δορυφόρο της πατάτας.  Οι προνύμφες κάνουν στοές στα φύλλα και τους βλαστούς, και σπάνια στους κονδύλους. Είναι σημαντικό σύμπτωμα ότι το μάσημα της φθοριμαίας είναι συνήθως εσωτερικό,  ενώ  η ζημιά του δορυφόρου της πατάτας είναι εξωτερική!

Στην αποθήκευση,  το ανώτερο 1 εκατ. της επιφάνειας των κονδύλων έχει περισσότερες στοές, που δημιουργούνται από τις κάμπιες, οι οποίες δεν διασχίζουν ποτέ η μια την άλλη. Οι στοές σπάνια είναι βαθιές έως τη σάρκα του κονδύλου, όπως η ζημιά των προνυμφών Elaterid.  Η παρουσία μιας κάμπιας  που βλάπτει την πατάτα μπορεί  να είναι ενδεικτική της εμφάνισης άλλων ειδών  (στα φύλλα: Acherontia atropos, στον κόνδυλο: Agrotis segetum). Άλλες κάμπιες έχουν στρογγυλεμένα κεφάλια ή προκαλούν εξωτερική ζημιά (Acherontia).

Περιγραφή του εχθρού:
Ο εχθρός είναι η κάμπια της φθοριμαίας. Τα ενήλικα είναι φθοριμαίες με έκταση φτερών από 10 έως 17 χιλιοστά και μήκους 7 έως 10, με μη - χαρακτηριστικό γκρίζο-κάστανο χρώμα στα πρώτα φτερά.

Τα ενήλικα έχουν τις πρόσθετες επιμήκεις κεραίες, οι οποίες μπορούν να φθάσουν στο τέλος της κοιλιάς. Το μάτια είναι άσπρα, εσωτερικά φωτεινά με ιριδισμούς. Η κάμπια είναι άσπρου ή κρεμ χρώματος. Το κεφάλι  είναι σκούρο καστανό-κόκκινο. Το πρώτο τμήμα στην πίσω πλευρά έχει έναν παρόμοια χρωματισμένο φακό. Το κεφάλι της κάμπιας είναι επίπεδο, ποτέ στρόγγυλο. Η νύμφη (χρυσαλίδα) βρίσκεται μέσα σε ένα μεταξωτό-κουκούλι, αρχικά κιτρινωπό άσπρο, αργότερα καστανό.

Ο βιολογικός κύκλος:
Η κάμπια ή οι νύμφες διαχειμάζουν στην αποθήκευση  ή στους αγρούς στις νότιες περιοχές της Ε.Ε. σε μη - ορατή θέση.  Τα αυγά βρίσκονται πάνω  στα φύλλα, στους βλαστούς, στους κονδύλους, ή στο έδαφος κοντά στο φυτό.  Οι προνύμφες  ζουν μέσα στο φυτό της πατάτας.

Ο εχθρός  μπορεί να έχει 6 έως 7 γενιές ετησίως, και δεν έχει καμία διάπαυση. Ο εχθρός  αυτός προτιμά τη ζέστη,  η ανάπτυξής του σταματά κάτω από τους 10ºC.  Οι κάμπιες ζουν συνήθως στην αποθήκευση, ενώ οι μεταγενέστερες γενιές μπορεί να διαδοθούν και να προσβάλουν την πατάτα στον αγρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου