10 Νοε 2012

Με ενδιαφέρον για εξαγωγές ξεκινάει η νέα εμπορική χρονιά για τα πορτοκάλια ποικιλίας Νavelina.


Με ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς την πορεία των εξαγωγών ξεκινάει η συγκομιδή και εξαγωγή για την πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών Νavelina στη χώρα μας. Η καλλιέργεια στην Αργολίδα χτυπήθηκε κατ’ επανάληψη από το χαλάζι (την πρώτη φορά τον Ιούνιο στη συνέχεια στα μέσα Σεπτεμβρίου και τελευταία φορά πριν δέκα περίπου ημέρες), με αποτέλεσμα να αναμένεται μειωμένη παραγωγή.
Κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής είναι τα πορτοκάλια Μέρλιν που ανέρχονται στο 60% της παραγωγής. Ακολουθούν οι Νavelina με 25 – 30% ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί και πολλές νέες φυτεύσεις. Επίσης, στην περιοχή καλλιεργούνται και όψιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων. Όσον αφορά τις τιμές από τις πρώτες αγοραπωλησίες αυτές διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα. Στην περιοχή της Λακωνίας ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Αργολίδα
Με προβλήματα, λόγω των επαναλαμβανόμενων χαλαζοπτώσεων ξεκίνησε η χρονιά στην ποικιλία Navelina, της Αργολίδας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Γιάννης Δημάκης, Διευθυντής ΕΑΣ Αργολίδας: «Η παραγωγή αρχικά αναμενόταν ελαφρά μειωμένη αλλά αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε που θα “βρεθούμε” διότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε στο 80% της περιοχής μας μια έντονη χαλαζόπτωση (πριν από 10 περίπου ημέρες). Υπάρχει μια διστακτικότητα με τις εξαγωγές και περιμένουμε να περάσουν κάποιες ημέρες ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Οι τιμές αυτή την περίοδο ξεκινούν από 22 λεπτά/κιλό και φθάνουν μέχρι 25 λεπτά/κιλό, στα περσινά δηλαδή επίπεδα. Η συγκομιδή της ποικιλίας Νavelina θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».

Λακωνία
Αισιόδοξος για την εμπορική εξέλιξη στα πορτοκάλια εμφανίζεται στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρος Μπλέτας: «Η συγκομιδή στην Λακωνία ξεκινάει ουσιαστικά μεταξύ 25 με 30 Νοεμβρίου. Φέτος αναμένεται μειωμένη και πανελλαδικά νομίζω ότι θα έχουμε μείωση».
Και προσθέτει: «Ο λόγος της μειωμένης παραγωγής στην περιοχή μας είναι οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι παρατεταμένοι καύσωνες που σημειώθηκαν φέτος. Όσον αφορά τις τιμές θεωρώ ότι θα είναι λίγο βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκαν μεταξύ 18 – 20 λεπτά/κιλό».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εξαγωγές ο κ. Μπλέτας μας ανέφερε ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον και τα πράγματα διαγράφονται αισιόδοξα σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange οι εξαγωγές των πορτοκαλιών της περιοχής πραγματοποιούνται προς χώρες όπως η Ιταλία, Ρωσία, Βουλγαρία και Κίνα.

Εξαγωγές
Τέλος για την πορεία των εξαγωγών ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas ο οποίος μας ανέφερε: «Η νέα παραγωγή στα πορτοκάλια αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι (910.000 – 920.000 τόνους). Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα πράγματα αναμένονται λίγο καλύτερα σε σχέση με το 2011 αν και εφόσον η προσφορά και οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι σε ανταγωνιστικά επίπεδα και θα ανταποκρίνονται στις τιμές των καταναλωτικών αγορών. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι φέτος αναμένεται μια μεγαλύτερη παραγωγή στα μανταρινοειδή».
Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονάκης δεν παραλείπει να επιστήσει την προσοχή σε εμπόρους και υπηρεσίες που θα διακινήσουν εσπεριδοειδή τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να είναι τυποποιημένα και να ανταποκρίνονται στις εμπορικές προδιαγραφές καθώς και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των διεθνών αγορών, «ώστε να διατηρηθεί η φήμη των προϊόντων μας με στόχο να αυξήσουμε τις εξαγωγές και τη μέση τιμή πώλησής τους».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου